FÖRETAGANDE I PRAKTIKEN
Ny forskning: Entreprenörer och forskare har svårt att samarbeta
Forskare brukar ta hjälp av erfarna entreprenörer för att ta sina uppfinningar ut på marknaden. Men samarbetet tryter ofta. Det visar ny forskning.
Samhället vill att fler uppfinningar som skapas på universiteten ska komma ut på marknaden och för att tillgodose detta tar forskare ofta hjälp av entreprenörer för att få ut sina uppfinningar.
Men det uppstår ofta problem när forskare och entreprenörer ska samarbeta. Det visar en ny forskning, skriver Institutet för entreprenörskaps- och småföretagarforskning.
Orsaken är att forskarna gärna söker det ultimata sättet att göra något på medan entreprenörskap handlar om att våga testa nytt för att sedan kanske gå tillbaka och göra om.
Studien är gjord av Ziad El-Awad och Anna Brattström vid Sten K Johnson Centre of Entrepreneurship, Lunds universitet, samt Nicola Breugst vid Technical university of Munich.
– Man kan harva runt i konflikter i många år utan att komma framåt. När detta händer ökar risken för att någon part till slut tröttnar och lämnar teamet. Då har olikheterna inom teamet blivit en svaghet i stället för en styrka. Men om man hittar ett sätt att bygga ömsesidig förståelse finns det mycket att vinna, förklarar Anna Brattström för ESBRI.
Ofta är det entreprenörerna som tröttnar och lämnar.
ESBRI: Konfliktfyllt när forskare och entreprenör jobbar ihop