KRIGET I UKRAINA
Tyskland samlar G7 för uppbyggnad av Ukraina
Ukraina (TT-AFP)
Det kan ta en generation, men Ukraina måste återuppbyggas. Det sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz när han samlade experter och högt uppsatta politiker för en konferens om Ukrainas framtid – trots att det ryska invasionskriget fortfarande rasar.
Socialdemokraten Scholz är för närvarande ledare för G7-gruppen som samlar flera av världens största ekonomier. Initiativet till högnivåmötet i den tyska huvudstaden Berlin på tisdagen ses som en början på att blicka framåt och finna en framtid efter förödelsen som Ukraina drabbats av under invasionskriget.
– Det som står på spel är ingenting mindre än skapandet av en ny Marshallplan, för det 21:a århundradet – en uppgift för generationer, som börjar nu, sade Scholz.
Han hänvisade till det amerikanska initiativet, kallad Marshallplanen, där Västtyskland och delar av Europa fick omfattande stöd efter andra världskrigets slut.
En återuppbyggnad av Ukraina bör också göras med tanken att landet kan bli ett framtida EU-medlemsland.
Men kostnaden för återuppbyggnad efter den ryska förstörelsen är närmast oöverskådlig. Världsbanken beräknar för närvarande att kostnaden för krigsskadorna ligger på 350 miljarder euro, omkring 3 800 miljarder kronor. En "hisnande summa" enligt EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen:
– Det är mer än vad en nation eller en union kan klara av. Alla måste hjälpa till.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltog via länk med en akut vädjan om hjälp till att rädda landets budget, där han sade sig behöva minst 38 miljarder dollar – omkring 418 miljarder kronor – för nästa år.
Konferensen varade en dag, och representanter för både finanssektorn och enskilda organisationer deltog i mötet.
Fakta
G7 är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier.
För närvarande är Tyskland ordförande för gruppen.
I G7-gruppen ingår också Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien och USA. Även Europeiska unionen är representerad vid gruppens möten.
Mellan åren 1997 och 2014 ingick även Ryssland i gruppen som då kallades G8. Ryssland fick lämna gruppen efter landets illegala annektering av Krim.
Källor: g7germany.de och Nationalencyklopedin