DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

Cementa räknar med regeringen

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

I veckan avslutas förhandlingarna kring Cementas tillstånd att bryta kalk på Gotland. Blir det ett nej i rätten förväntar sig bolaget att politikerna återigen rycker in.

– Regeringen har ett ansvar för försörjningstryggheten i landet, säger vice vd Karin Comstedt Webb.

Denna vecka är Cementas nya ansökan om att få bryta kalk- och märgelsten i Slite på Gotland uppe i mark- och miljödomstolen.

– Den här processen handlar i grund och botten om att upprätthålla cementförsörjningen i Sverige. Det är också en första grund för att vi ska fortsätta det klimatomställningsprojekt vi inlett, säger Heidelberg Cement Sveriges vice vd Karin Comstedt Webb.

När domen kommer har inte meddelats än, men enligt bolagets beräkningar blir det runt årsskiftet.

Det är också då som Cementas tillfälliga tillstånd, som röstades igenom av riksdagen förra året, går ut.

Bristerna var för stora

Förra året avvisades bolagets ansökan om ett 20-årigt tillstånd av Mark- och miljööverdomstolen. Bristerna i miljökonsekvensbeskrivningen var för stora enligt rätten, särskilt bedömningarna kring inverkan på grundvattnet.

Den nya ansökan som rätten ska ställning till rör ett tillfälligt tillstånd på fyra år.

Naturvårdsverket, som är en av motparterna i målet, anser att även den här ansökan är för bristfällig.

– Verksamheten kommer att ligga väldigt nära områden med väldigt höga naturvärden. Då ställer lagstiftningen höga krav på underlaget i tillståndsprövningar, säger Karolina Ardesjö Lundén, enhetschef på myndighetens miljöskyddsenhet.

Enligt Naturvårdsverket uppfyller inte Cementas ansökan de kraven och myndigheten yrkar därför på att rätten ska avvisa den.

Naturvårdsverket anser inte heller att Cementa har visat exakt hur det skulle påverka verksamheten om de inte får igenom tillståndet, och har därför begärt ytterligare underlag från bolaget i den frågan.

– Risken är helt enkelt att en fortsatt brytning leder till skador på de här naturområdena. Och den risken får inte finnas enligt lagstiftningen, säger Karolina Ardesjö Lundén.

Kan leverera till sommaren utan tillstånd

Karin Comstedt Webb säger att bolagets ledning gjort bedömningen att det kommer gå att leverera cement fram till sommaren om det nya tillståndet nekas.

– Men sedan uppstår problem med vattenhanteringen som gör att man måste avbryta verksamheten till slut, säger hon.

Cementa har också ansökt om ett så kallat verkställighetsförordnande. Det betyder att ett meddelat tillstånd ska kunna tas i anspråk oavsett om det överklagas eller inte. Även det motsätter sig Naturvårdsverket.

TT: Vad händer om ni inte får det här tillståndet?

– Då blir det ett ganska likartat uttryck för att vi har beslutsprocesser i miljödomstolarna som inte tar hänsyn till hela samhällets hållbara utveckling, i det läget kommer det krävas ett politiskt agerande ånyo, säger Karin Comstedt Webb.

TT: Räknar du med att regeringen rycker in igen?

– Regeringen har ett ansvar för försörjningstryggheten i landet, vi bidrar gärna till det. Att man har nationell tillverkning tryggad ses som en naturlig del av ett lands totalförsvar och beredskap, det är ett vanligt upplägg om man tittar på våra grannländer, det är ingen exceptionell situation.

– Det som är exceptionellt är att vi har beslutsordningar i Sverige som inte gör en total avvägning av olika samhällsintressen, säger Karin Comstedt Webb.

Johanna Ekström/TT

Fakta

Den 6 juli 2021 avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Skälet var stora brister i miljökonsekvensbeskrivningen. De gällde särskilt bedömningar av inverkan på grundvattnet.

Högsta domstolen sade den 25 augusti förra året nej till att ta upp Cementas överklagan.

För att undvika risk för cementbrist tog regeringen fram en lag som öppnade för tillfälliga undantag i miljöbalken och möjlighet för regeringen att bevilja ett tillfälligt tillstånd.

Lagrådet sade nej till regeringens förslag. Men regeringen gick vidare med en proposition och den 29 september röstade riksdagen enhälligt ja till lagförslaget.

Efter behandling av en ansökan om tillfälligt tillstånd från Cementa gav regeringen bolaget klartecken att fortsätta bryta till den sista december 2022.