DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Klippet: Sveriges dyraste livsmedel nu i butik – 15 000 kronor kilot

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna blir först med svensk störrom på enkilosburk. Mycket trevligt tycker Christian Bauer, kvalitetsansvarig hos Aros. Bild: Pontus Nyman/Aros

Sveriges kanske dyraste livsmedel, odlad störrom, finns nu i butik – för 15 000 kronor kilot. Ett klipp eftersom ordinarie pris är 28 000 kronor, menar Hemköp Mall of Scandinavia.

15 000 kronor kilot? Första tanken är att personalen måste ha skrivit fel på skylten.

– Nej, nej, det stämmer. 15 000 kronor kilot för svensk störrom, bekräftar personalen för Tidningen Näringslivet.

Dessutom ett klipp – eftersom ordinarie pris är 28 000 kronor.

Faktum är att Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir första livsmedelsbutik att plocka in kilosburken av den nya, för många okända, aktören inom svensk fiskodling; Aros, Arctic roe of Scandinavia.

Och priset för ett kilo är alltså nästan en halv svensk medianlön.

– Väldigt kul, de är första dagligvarubutik att ta in enkilosburken, berättar Christian Bauer, kvalitetsansvarig hos Aros, när Tidningen Näringslivet ringer upp.

Fiskodlingen som de driver ligger i småländska Strömnäsbruk och första produktionen skedde 2019, i liten skala. Nu simmar 1 500 störar runt i anläggningens bassänger.

– Traditionellt med störrom så klubbar man stören och tar ut romsäcken, men så jobbar inte vi. Vi tar ut romen och släpper tillbaka fiskarna och sedan återkommer de om 14-24 månader med ny rom, berättar Christian Bauer.

Varje hona ger omkring 600-700 gram rom i snitt så årsproduktionen beräknas bli någonstans runt 400 kilo. Det blir med andra ord inga jättemängder och det är förstås därför som prislappen är vad den är för ”rysk kaviar”.

Hur pass oroade är ni för elpriser och konjunktur? Det är väl kanske lite skakigt att komma i gång med produktionen precis när vi går in i en lågkonjunktur och konsumenterna kanske håller hårdare i slantarna?

– Jo det är klart. Vi har rätt mycket pumpar som måste vara i gång så det blir en kontinuerlig energiåtgång som vi inte kan göra jättemycket åt. Det går åt ungefär 1 000 kilowattimmar el per producerat kilo kaviar så om elen skulle kosta fem kronor kilowattimmen så blir det ju knappast skoj.

– Vad gäller konjunkturen får vi nog vänta och se. Än så länge tycker jag att vi har ganska god orderingång men då är ju också jul och nyår i antågande. Vad som händer därefter får vi se. Det är svårt att säga varken bu eller bä i dagsläget, konstaterar Christian Bauer.