EU:S FRAMTID

EU: Dags för nya länder i Schengen

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson vill att Schengenområdet utökas. Arkivbild. Bild: Kenzo Tribouillard/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Kroatien, Bulgarien och Rumänien bör släppas in i Schengenområdet, anser EU-kommissionen ännu en gång.

Men åtminstone för de två sistnämnda lär det bli svårt, den här gången också.

Senast var det i juni i fjol som EU-kommissionen manade EU-länderna i Schengenområdet att säga ja till de tre nykomlingarna.

Nu görs ett nytt försök, som närmast liknar en vädjan.

– Det är hög tid att säga välkommen. De här tre länderna förtjänar att känna sig som fullständiga européer, säger inrikeskommissionär Ylva Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Lång väntan

Att släppa in länderna ska enligt kommissionen göra Europa såväl säkrare som rikare och mer attraktivt. Dessutom handlar det om att uppfylla löften: Bulgarien och Rumänien klarade av sin utvärderingsprocess redan 2011 men har sedan dess väntat och väntat på grund av motstånd i framför allt länder i EU:s västra och nordliga delar.

Planen är att EU:s medlemsländer ska rösta om att släppa in trion när justitie- och inrikesministrarna möts i Bryssel den 8 december. Troligen sker det i dubbla omröstningar – där den ena gäller enbart Kroatien och den andra rör Bulgarien och Rumänien.

Motståndet mot de två sistnämnda är nämligen fortfarande stort. I exempelvis Nederländerna har parlamentet redan antagit en uppmaning till sin regering om att säga nej till Bulgarien och Rumänien.

Sverige tvekar

Även i Sverige finns tvekan kring duon, där SD säger nej och S kräver att man först analyserar konsekvenserna för Sverige.

Socialdemokraternas partigrupp i EU-parlamentet trycker dock på för ett ja.

"De är redo och det är orättvist att fortsätta blockera dem", säger spanska gruppledaren Iratxe García Pérez i ett pressmeddelande.

Ylva Johansson hoppas också.

– Jag har varit i kontakt med både regeringen och oppositionen i Sverige. Och jag hoppas att den här kommunikationen ska hjälpa till för att få en lösning, säger Johansson i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Schengensamarbetet samlar 22 av 27 EU-länder samt även Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein och innebär bland annat att medborgarna kan resa fritt, utan gränskontroller.

Inom EU har Kroatien, Bulgarien och Rumänien länge väntat på medlemskap, men har ännu inte fått klartecken från de övriga. Beslutet kräver enhällighet bland övriga medlemsländer.

Även Cypern väntar, framför allt på grund av komplikationerna kring öns fortsatta delning i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del.

Irland har i sin tur undantag från att gå med i Schengen.