KRIGET I UKRAINA

Ryssland bekräftar förlängt spannmålsavtal

FN:s generalsekreterare António Guterres och Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i ukrainska Odessa i augusti. Bild: Kostiantyn Liberov/AP/TT

Ukraina (TT)

Svartahavsavtalet om spannmålstransporter från Ukraina förlängs i fyra månader. Beskedet bekräftas av samtliga parter i avtalet – Ryssland, Ukraina samt medlarna FN och Turkiet.

Ryssland godtar den tekniska förlängningen av spannmålsavtalet utan invändningar, heter det i ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån Interfax.

FN:s generalsekreterare António Guterres bekräftar även han förlängningen.

"Jag välkomnar överenskommelsen mellan samtliga parter att fortsätta Svartahavsavtalet för att på ett säkert sätt exportera spannmål, matvaror och gödningsmedel från Ukraina. Initiativet understryker vikten av diskret diplomati när det handlar om att hitta multilaterala lösningar", skriver Guterres på Twitter.

Avtalets förlängning rapporterades först av Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Twitter, där han skrev att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, FN:s generalsekreterare António Guterres, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Turkiets försvarsminister Hulusi Akar genom den 120 dagar långa förlängningen tagit "ännu ett viktigt steg i den globala kampen mot livsmedelskrisen".

Även Erdogan bekräftar via Twitter att det omtvistade spannmålsavtalet, som skulle ha löpt ut på lördag, förlängs efter samtal som Turkiet stått värd för.

De senaste veckorna har Ryssland upprepade gånger varnat för att man inte skulle komma att godkänna en förlängning. Det ursprungliga Svartahavsavtalet, som skrevs under i Istanbul den 22 juli, bestod av två separata avtal signerade av FN, Ryssland, Turkiet och Ukraina. Överenskommelsen innebar upprättandet av en spannmålskorridor från tre ukrainska hamnar.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Fakta

Spannmålsavtalet slöts mellan Ukraina och Ryssland på initiativ av FN och Turkiet i slutet av juli.

Avtalet innebar att spannmål, olja och majs skulle få lämna jordbrukslandet Ukraina genom tre ukrainska hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk.

Ukraina skulle få lotsa lastfartygen till turkiska hamnar där de kunde lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

De återvändande lastfartygen skulle inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de var tomma och inte transporterade vapen.

Enligt avtalet skulle fartyg och hamnar som användes för transporterna fredas från fientliga attacker.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet skulle underlättas.

Ukraina och Ryssland står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten, och spannmålsavtalet har spelat en kritisk roll i att sänka priserna på vete och andra handelsvaror världen över.

Källa: The New York Times, CNN