GRÖNA NÄRINGAR

Ministern: Jag äter kött nästan varje dag

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) bor i Karlstad. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) jagar för att koppla av. Och han äter kött nästan varje dag.

Men något nationellt krav på svensk märkning av kött på restauranger tänker han inte gå vidare med.

I valrörelsen talade Kristdemokraterna, som Peter Kullgren företräder, ofta om "hjärtlandet". Den nya regeringen har en annan inställning till landsbygdsfrågor än den gamla, enligt landsbygdsministern.

– Jag tycker att vi har ett betydligt tydligare anslag att vi värderar den delen av näringslivet på ett tydligare sätt än vad tidigare regeringar har gjort. Det hoppas jag att vi under de här fyra åren också ska kunna visa.

Det blir inga nya höghastighetståg utan snarare satsningar på "vanliga vägar". Kullgren tror att det har känts på landsbygden, att man inte känt sig prioriterad. Och hur man uppfattar de som styr riket är inte oväsentligt, säger han.

– Vi vill inte på något sätt bygga in en konflikt mellan stad och land, men så som prioriteringarna har gjorts under de senaste åtta åren så har mycket av de rena resurserna gått mer riktat mot de stora städerna.

Löfte i valrörelsen

Samtidigt kritiseras den nya regeringen för att de utlovade sänkningarna av bränslepriserna inte blir av. I alla fall inte i den första budgeten som har presenterats. KD lovade i valrörelsen en sänkning av dieselpriset och bensinpriset med 9 respektive 5 kronor. Nu blir det 41 respektive 14 öre från årsskiftet.

Tongångarna i den stora Facebook-gruppen "Bränsleupproret" har gått heta. Det talas om lögner, ilska – frustration och besvikelse. Åkare har figurerat i olika intervjuer, varav en från Moskosel i Arvidsjaur som beskriver regeringens satsning som ett "djävulusiskt svek".

Peter Kullgren förstår att folk är besvikna.

– Det är klart att jag förstår frustrationen och det var ett stort fokus på bränslepriser under valrörelsen från många partier. Men ser man på den förra regeringen så tog man väl varje chans man kunde att göra det åt andra hållet, att man höjde skatter på drivmedel.

Med en sänkning av reduktionsplikten från 2024 så kommer priset att gå ned ytterligare 4–6 kronor, enligt ministern.

TT: Blir det nio kronor billigare diesel?

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Men Kristdemokraternas ingång är såklart att vi ska pressa ned drivmedelspriserna, det har vi gått till val på. Nu har vi tagit ett steg, det kommer ett tydligt steg i och med reduktionsplikten.

Jaga som avkoppling

Nyligen publicerade Ebba Busch (KD), närings- och energiminister, en bild på Instagram där hon och Peter Kullgren är ute och jagar älg. Jägarkunskaperna var något som lyftes fram när han presenterades som minister i mitten på oktober.

TT: Vad är det bästa med att vara jägare?

– Det är helheten, jag tycker om att vara ute i skogen och det här är min primära form av avkoppling. Det handlar också om en gemenskap, man träffar andra som har liknande intressen. Och det är väldigt få gånger av alla timmar man har varit ute i skogen som man de facto fäller ett vilt, så det är den absolut lilla delen av det.

När det väl händer, så är det en speciell känsla.

– Att man vet då att man kan ta hem ett kött som är bra till sin lilla familj, ett djur som har levt i sitt naturliga habitat från början till slut.

Ministern har gärna kött på bordet, fisk blir det för sällan.

TT: Hur ofta äter du kött?

– Jag det beror väl på, jag äter nog nästan dagligen, om man tar in... proteinet på mina tallrikar brukar vara kött av något slag, om det är fisk eller fågel eller fläsk eller nötkött. Men så ofta jag kan också vilt som jag gärna jagar själv.

TT: Vi uppmanas ju att äta mindre kött för att dra ned på vår klimatpåverkan, tänker du något på det?

– Som sagt, en stor del av mitt köttätande är också vilt, och det tror jag är det mest klimatsmarta kött man kan äta. Och vi har generellt ett av världens mest klimatsmarta jordbruk.

TT: Det är inget du reflekterar över att dra ned på din egen köttkonsumtion?

– Nej, väldigt sällan faktiskt.

Nej till köttmärkning

Den förra regeringen ville införa ett krav på ursprungsmärkning på kött på restauranger och i storkök och skickade in en anmälan om detta till EU-kommissionen i september. Den anmälan tänker inte regeringen gå vidare med, säger Kullgren och hänvisar till att kommissionen redan arbetar med en strategi om livsmedelsmärkning.

– Till den konsument som är mån om det så går det att göra som jag gör ganska ofta, fråga ”var kommer den här köttbiten ifrån?”

I Tidöavtalet som regeringen har slutit med Sverigedemokraterna står att regeringen ska tillsätta en djurvälfärdsutredning. Sverige har ett högt djurskydd i internationell jämförelse men det svenska jordbrukets konkurrenskraft måste stärkas gentemot andra EU-länder, enligt Peter Kullgren.

Exakt vad som kan göras vill han inte gå in på men ambitionen är att direktiven till utredningen ska vara klara före årsskiftet.

Samtidigt vill regeringen öka andelen svensk livsmedelsproduktion, särskilt med tanke på det oroliga säkerhetspolitiska läget. Sveriges självförsörjningsgrad är i dag runt 50 procent medan den i Finland ligger på 80 procent. Den nuvarande livsmedelsstrategin som sträcker sig till 2030 behöver förnyas.

– Vi behöver en livsmedelsstrategi 2.0 som kan ha mer fokus på primärproduktionen och att vi får handlingsplaner som märks hela vägen ned på gårdsnivå.

Niklas Svahn/TT

Från årsskiftet blir infrastrukturdepartementet landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta

Peter Kullgren är född 1981. Han bor i Karlstad, är gift och har ett barn.

Landsbygdsminister sedan 2022.

Partisekreterare för Kristdemokraterna 2018–2022.

Valledare och biträdande partisekreterare 2017–2018.

Kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad 2010–2014.

Kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad 2014–2017.

Gruppledare i kommunfullmäktige i Karlstad 2005–2017.

Gick på Nobelgymnasiet i Karlstad 1997–2000.

Källa: Regeringen