KRIGET I UKRAINA
Ungerskt nej till Ukrainalån i EU
EU (TT:s korrespondent)
Lösning dröjer i trätan kring frysta EU-bidrag och coronastöd till Ungern.
Och Ungern säger fortsatt nej till ett gemensamt EU-lån till Ukraina.
Programmet för EU:s finansministermöte i dag blev klart först efter en lång informell frukost under förmiddagen.
– Jag vet att det här är en process under utveckling så jag skulle vilja höra vad mina kollegor säger innan vi beslutar vilken agenda vi ska följa, sade tjeckiske Zbynek Stanjura som agerar mötesledare på grund av sin roll som finansminister i höstens ordförandeland i EU:s ministerråd.
Efteråt kom besked om att det i dag varken blir beslut om de EU-bidrag till Ungern på 7,5 miljarder euro som EU-kommissionen frusit eller en gemensam miniminivå för bolagsbeskattning.
I stället lär nu ett extrainsatt ministermöte nästa vecka behövas för att få lösa alla knutarna.
Nej till Ukraina
Inte heller kring EU-kommissionens förslag om ett långsiktigt lån till Ukraina på totalt 18 miljarder euro under 2023 finns ännu någon uppgörelse.
Ungern säger fortfarande nej, förklarar landets finansminister Mihály Varga inne på mötet.
Ordförandelandet Tjeckien hoppas nu att en annan lösning i stället kan tas fram, som inte kräver att alla EU-länder är eniga.
– Vi kommer inte att avskräckas. Vår ambition är fortfarande att vi ska kunna inleda de första utbetalningarna till Ukraina i början av januari. Vi kommer att leta efter en lösning som stöds av 26 medlemsländer (av EU:s 27), säger finansminister Stanjura inne på mötet.
Fortsatt frysning?
Tanken var annars att ministrarna skulle kunna enas om en hel rad tunga frågor. Det handlar dels om EU-pengarna till Ungern, som frusits av oro för korruption och bedrägerier, dels godkännande av hur Ungern tänker använda sin del av EU:s gemensamma stödfond efter coronapandemin – uppgående till totalt 5,8 miljarder euro.
En majoritet av EU-länderna är för att fortsatt frysa de ungerska pengarna och endast betala ut coronastödet när man sett att Ungern gjort de korruptionsbekämpande åtgärder som landet lovat.
Men samtidigt har man också velat få igenom två helt andra frågor: lånet till Ukraina samt de nya regler om en gemensam bottennivå för bolagsbeskattningen som förhandlats fram inom den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
För det krävs emellertid att alla länder säger ja – inklusive just Ungern, som hittills hållit emot.
Samtal om coronastöd
Eftersom ett nej till något riskerar att bli nej till allt har ministrarna haft svårt att hitta en lösning.
– Jag vill poängtera att jag ser alla de här frågorna som ett paket, sade tjeckiske Stanjura på väg in till frukosten.
Tunga länder som Tyskland och Frankrike uppges trycka på för att gå Ungern åtminstone en bit till mötes för att lösa upp motståndet.
En diskussion om den ungerska coronaplanen väntar nu bland finansministrarna senare i dag. Om det även leder till någon form av beslut återstår att se.
Wiktor Nummelin/TT
Niklas Svahn/TT