ELKRISEN
Därför är elpriserna så höga – trots att vintern bara börjat
”Med de här elpriserna är det svårt att bedriva verksamhet överhuvudtaget”, säger företagaren Pontus Angland till TN. Experter förklarar varför elpriserna rusar mot rekordnivåer.
Under fredagen stängdes Sveriges största kärnkraftsreaktor, Oskarshamn 3, för nio dagars reparationsarbete. Detta samtidigt som Ringhals 4 sedan tidigare står stilla, temperaturerna sjunkit och vinden varit svag. Ovanpå detta rapporterar flera medier om begränsad vattenkraftsproduktion i älvarna i norr.
De svenska elpriserna fortsätter att stiga och kan snart nå historiskt höga nivåer, varnade Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i Sveriges Radio häromdagen.
”Vi kan definitivt få dagar där vi får sex, sju, åtta kronor per kilowattimme”, sa han till P4 Kronoberg.
”Med de här elpriserna är det svårt att bedriva verksamhet överhuvudtaget.”
Pontus Angland driver familjeföretaget Angland Electronics som konstruerar och producerar industriteknik i Vikbolandet utanför Norrköping. Han ser inte ljust på läget framåt.
– Med de här elpriserna är det svårt att bedriva verksamhet överhuvudtaget. Det går inte att investera i det här klimatet, säger han.
Det är svårt att sia om antalet anställda framåt i tiden, det beror på hur affärsläget utvecklar sig, menar han. Inte minst är osäkerheten stor med allt som händer i omvärlden kring inflation, kostnadsökningar, räntor och energi.
Han trycker på att energikrisen genomsyrar det mesta just nu och gör det svårt att planera framåt. Men skulle den situationen förbättras kan också problemen avta, resonerar Pontus Angland.
Företagen ser mörkt på framtiden
Företagen ser dock allt mer pessimistiskt på framtiden, visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Inte på 14 år har framtidsutsikterna varit så mörka som nu, visar siffrorna.
Företagaren Michael Prising på Feskarn i Uppsala menar att det inte är läge att tänka på investeringar just nu och att det är i princip omöjligt att sia om hur möjligheterna ser ut framåt. Det är så mycket som är osäkert.
– Allt beror på hur det går under det kommande året. Men jag vet ju hur vi ligger till nu, säger han och radar upp orosmoln som är på väg i början på nästa år.
Facken ställer tuffa krav i avtalsrörelsen, hyreshöjningar på drygt tio procent hotar samtidigt som elpriserna fortsätter att rusa.
– Vi är riktigt begränsade när det gäller investeringar och det ser inte ljusare ut framåt. Men jag hoppas att jag har fel, säger han.
”Höjda räntor, elpriser, hyror och priser gör att tiden framåt känns lite olustig faktiskt.”
Företagets marginaler är redan små och de har inga möjligheter att föra vidare prisökningar till sina kunder. När det gäller försäljningsvolymen är han orolig. Situationen är nu så ansträngd att Michael Prising blir tvungen att klara sig utan 2,5 tjänster i början på nästa år.
– Jag hoppas kunna anställa igen, men just nu är nästan allting kring framtiden oklart, säger han.
Ovanpå det är lågkonjunkturen runt hörnet, enligt de flesta bedömare.
– Vi brukar kunna klara oss bra i sämre konjunkturer men den här gången är jag orolig. Höjda räntor, elpriser, hyror och priser gör att tiden framåt känns lite olustig faktiskt, säger han.
Därför rusar elpriserna
Redan under senhösten förklarade Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energipolicy vid Svenskt Näringsliv, orsaken till att elpriserna kan sticka iväg så kraftigt. Det beror framför allt på två saker. Det ena är energibristen i Europa.
– Det andra är att vi i Sverige har en lägre produktion än normalt i södra Sverige medan det är mer normala produktionsnivåer i norra delen av landet. Dock kan överföringen från norr till söder inte utnyttjas till fullo på grund av att kärnkraften stängts i södra Sverige. Sedan har vi mindre marginaler och därför är vårt elsystem mer sårbart och sämre rustat för att möta det prisläge som spiller över till Sverige, sa hon till TN vid tillfället.
Dessutom kommer företagen att behöva använda mycket mer el när de ställer om och fasar ut fossila bränslen. Den långsiktiga utmaningen är därför att få fram tillräckligt med fossilfri el.
– Nu är det inte bara södra Sverige som drabbas, utan hela landet då omställningen till fossilfri produktion inom näringslivet och särskilt inom industrin är enorm i norra Sverige. Här har vi en utmaning som vi börjar se vidden av, sa hon.