EU:S FRAMTID
Bosnien tar steg mot EU
Fortsatta reformer behövs – men Bosnien och Hercegovina är ändå tillräckligt redo för att få status som kandidatland till EU. Avgörande besked väntas vid veckans toppmöte i Bryssel.
Frågan om statusen behandlades på tisdagen av EU-ländernas EU-ministrar i deras genomgång av utvidgningsläget inför veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Därifrån konstateras att man nu rekommenderar att kandidatstatus ges, med hänvisning till åtgärder som EU-kommissionen föreslagit för att stärka rättsväsendet, kampen mot korruption och organiserad brottslighet samt hanteringen av migration och grundläggande rättigheter.
"Mycket kvar"
– Sverige stod bakom precis som alla andra, vilket jag tycker var bra, att vi kunde få en enighet om att bevilja kandidatstatus för Bosnien, säger EU-minister Jessika Roswall (M) efter mötet.
TT: Har de gjort det de ska?
– Nej, de har mycket kvar att göra och det påtalade jag och många andra medlemsstater. Men det är också så att vi har en geopolitisk situation som gör att det är viktigt att vi visar upp för Bosnien att de hör hemma i EU, säger Roswall.
Nästa anhalt blir nu torsdagens toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer då beslutet ska bekräftas.
Lång väg vidare
Att Bosnien och Hercegovina skulle få besked i december – antingen ja eller nej – utlovades redan i somras, då Ukraina och Moldavien fick formella kandidatstatus.
Kandidatstatusen är ett steg i den långa vägen mot EU-medlemskap. Även om statusen ges krävs dock fortsatt ytterligare klartecken för att ens få inleda formella medlemskapsförhandlingar. Till medlemskap är sedan vägen ännu längre. I nuläget har exempelvis Montenegro förhandlat redan i tio år, utan att ännu stå i närheten av ett färdigt EU-inträde.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Fyra länder förhandlar för tillfället om EU-medlemskap: Montenegro (sedan 2012), Serbien (sedan 2014), Albanien (sedan 2022) och Nordmakedonien (sedan 2022). För de två sista har dock ännu inga av de 33 formella förhandlingskapitlen ännu öppnats.
Även med Turkiet har förhandlingar inletts (2005) men sedan frusits med anledning av kritik mot den demokratiska utvecklingen i landet.
Formell status som kandidatländer har sedan i somras även Ukraina och Moldavien. Bosnien och Hercegovina, som ansökte om medlemskap 2016, väntas nu också få samma status.
Därutöver har även Georgien (i våras) ansökt om EU-medlemskap, men utan att ännu beviljas kandidatstatus.
Kosovo räknas i sin tur som "potentiell kandidat", men har än så länge inte ansökt – och heller inte erkänts som ett självständigt land av alla nuvarande 27 EU-länder.