Demirok föreslås bli ny ledare för Centerpartiet

Centerpartiets valberedningen föreslår Muharrem Demirok (C) som ny partiledare för Centerpartiet. Till höger valberedningens ordförande Jan Andersson. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Muharrem Demirok föreslås bli ny ledare för Centerpartiet.

– Jag kommer att vara en liberal och borgerlig blåslampa på Ulf Kristersson och hans regering, säger Demirok.

För de allra flesta är det ett okänt ansikte som vill ta över när Annie Lööf slutar som C-ledare. Muharrem Demirok, 46, var tills nyligen kommunalråd i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen.

Nu nomineras han till ny partiledare för Centern. Valberedningens ordförande Jan Andersson beskriver honom som en trygg person, van att leda och få andra med sig.

– Han är öppen och lyssnande i sitt ledarskap, han har en tydlig ideologisk kompass och kan samla hela partiet och locka väljare över hela landet, säger Andersson.

Locka väljare

Demirok får ta över ett Centerparti som tappade i 264 av Sveriges 290 kommuner i senaste valet. Partiet backade från 8,6 till 6,7 procent. Hans viktigaste uppgift blir att locka tillbaka väljare, inte minst på landsbygden.

Annie Lööf profilerade sig som en stark motståndare till samarbete med Sverigedemokraterna. Demirok kommer att hålla samma linje, om han blir vald på extrastämman i Helsingborg den 2 februari. Men han tycker samtidigt att fokuset på SD ibland har varit för stort.

– Jag ser inte några förutsättningar för att vi ska ingå i något regeringssamarbete med SD. Vi kanske har talat alldeles för mycket om SD och för lite om vad vi själva vill, säger han.

– Vårt avståndstagande till SD är inte ett Annie Lööf-projekt, det är en värderingsfråga för oss.

Demirok vill vässa partiets skolpolitik. Andra prioriterade områden för honom är gängkriminaliteten, minskade klimatutsläpp och en politik som tar sikte på den höga inflationen och den svåra ekonomiska situation som många hushåll befinner sig i.

– Vi måste minska vardagskostnaderna för familjer och småföretag, jag vill ge en bred skattesänkning till människor med de absolut lägsta inkomsterna men också regelförenkling för småföretag runt om i landet.

För att hela Sverige ska leva är det viktigaste en fungerande infrastruktur, tillgänglig vård, god samhällsservice och bra skola, anser han.

Misshandelsdomar

I december gick han själv ut i Corren och berättade om att han på 1990-talet dömdes för två fall av misshandel.

– Jag ska inte sticka under stol med att det i delar har varit en tuff resa, det har varit en personlig resa där jag fått möta händelser som legat långt tillbaka i mitt eget liv, säger han om den turné som han och motkandidaterna Daniel Bäckström och Elisabeth Thand Ringqvist gjort under hösten.

Misshandelsfallen skedde under hans gymnasie- och studenttid och straffet blev böter respektive samhällstjänst.

Under sin utbytestid i Australien testade han också en marijuanakaka tillsammans med några vänner, berättar han nu.

– Jag har erkänt de misstagen jag gjorde på 90-talet när jag var ung men jag hoppas att jag ska bli bedömd för den jag är och den politiska gärning jag begått under åren, säger han.

Strid på stämman?

Valberedningen föreslår att hela ledningen för C byts ut. Som förste vice ordförande föreslås Daniel Bäckström, gruppledare i riksdagen och landsbygdspolitisk talesperson och Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson, föreslås bli andre vice ordförande.

– Jag tycker att det är naturligt att man gör ett helhetsgrepp när man gör ett partiledarskifte, så det är inget dramatiskt i det, säger valberedningens Jan Andersson.

Nomineringen av Bäckström möttes dock genast av protester från ungdomsförbundet CUF och Centerstudenterna, eftersom han under en utfrågning gav svajiga svar i hbtq-frågor.

– Vår bedömning är att Daniel har ett starkt stöd i Centerrörelsen. Det är ingen tvekan om att han står bakom partiets politik i de här frågorna, säger Andersson.

Elisabeth Thand Ringqvist, som setts som lite av en favorit i partiledarstriden, finns inte med bland nomineringarna.

– Elisabeth sade redan i den första intervjun med valberedningen att hon söker mandat som partiledare, och var tydlig med det. Hon säger nu att hon ger utrymme för Muharrem att forma sitt ledarskap och sitt lag, säger Andersson.

Thand Ringqvist är vice ordförande i riksdagens näringsutskott och vice gruppledare i riksdagen.

– Hon kommer att fullt ut bidra och sätter sig inte i ett hörn och surar, säger Andersson.

Maria Davidsson/TT

Niklas Svahn/TT

Från vänster valberedningens ordförande Jan Andersson, Muharrem Demirok, Daniel Bäckström och Ulrika Liljeberg. Bild: Anders Wiklund/TT

Fakta

Född 1976 i Huddinge utanför Stockholm. Bor i Linköping med fru och två barn.

Utbildning: Kandidatexamen i statsvetenskap, Linköpings universitet.

Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Ledamot i partistyrelsen samt i Centerpartiets verkställande utskott. Har tidigare varit kommunalråd i Linköping och ordförande i Centerpartiets kommunala sektion.

Kuriosa: "Är en hejare på matlagning, särskilt svensk husmanskost".

Källa: Centerpartiet