DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Nya rekord i varsel – ”Gått fort de senaste veckorna”

Varseltalen för januari pekar rakt uppåt. Frys- och kyltillverkaren Wica Cold i Vislanda varslar en femtedel av sin personal. Genrebild. Bild: Hasse Holmberg / TT, Mostphotos

Nu ökar varslen kraftigt, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Även branscher som brukar stå emot kriser drabbas. Företaget Wica i Småland tvingas varsla 75 av sina 390 anställda. ”Det har gått fort”, säger vd:n Niklas Rindhagen till TN.

”Arbetslösheten kommer att stiga tydligt under året”, varnade Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, i TN i mitten av januari. Sedan dess har en rad dystra prognoser från olika håll presenterats när det gäller den svenska konjunkturen och tillväxten.

Nu ökar även varslen kraftigt, enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen. Under januari i år har 4 700 personer varslats om uppsägning, vilket kan jämföras mot 1 400 personer under samma period i fjol. Varseltalen började dra i väg i höstas, men nu vittnar företagen om en upptrappning.

Kyl- och frystillverkaren Wica Cold i Vislanda varslar en femtedel av sina medarbetare. 75 av 390 anställda kan bli av med jobbet.

– Det har gått fort de senaste månaderna, säger vd:n Niklas Rindhagen till TN.

Investeringar läggs på is

Han beskriver en situation där konsumenter har haft mindre köpkraft den senaste tiden och har ändrat sina köpvanor, vilket i sin tur har skapat osäkerhet hos företagets kunder som är livsmedelsbutikerna. Sortiment ändras och investeringar i kyl- och frysmöbler har minskats eller skjutits på framtiden i väntan på att räntorna stabiliseras eller går nedåt igen, förklarar han.

Att smällen kommer nu är en aning förvånande, menar Niklas Rindhagen, eftersom livsmedelsbranschen brukar klara sig bra även i sämre konjunkturer.

– Vi har alltid kunnat reglera vår kapacitet utifrån efterfrågan och har inte behövt varsla på väldigt många år. Men nu har vi ändå hamnat i det här varselläget, saker och ting har gått fortare än i alla våra prognoser, säger han.

”När lågkonjunkturen nu kommer på allvar hoppas jag att ränteläget går ned.”

Osäkerhet kring räntehöjningar, elräkningar, inflationen och konjunkturen i stort har påverkat människors beteenden snabbare och kraftigare än många har räknat med den senaste tiden, resonerar han. Han ser en stor skillnad bara de sista veckorna.

– Våra kunder har blivit tveksamma till investeringar. När lågkonjunkturen nu kommer på allvar hoppas jag att ränteläget går ned och stabiliserar sig, säger Niklas Rindhagen.

Förra året gick företaget som tåget, växte med 25 procent och gjorde ett rekordår, vilket till viss del kan förklara varför fallet blir så stort, menar han.

– Vi hade en post-pandemieffekt, då våra kunder hade bra lönsamhet eftersom människor inte gick på restaurang utan var hemma och lagade mat.

Varsel och konkurser rusar

Löpande rapporteras det om konkurser och varsel. Ett färskt exempel är Arlandastad bil som nyligen gick i konkurs, enligt E-handel.se. Exemplen kan staplas på hög.

– Vi kommer nog att få se konkurser på en bred front, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till SVT och konstaterar att han har en klump i magen kring utvecklingen framåt. Många företag spår minskad försäljning, färre investeringar och varsel i år.

Han och flera andra ekonomer menar att Riksbanken inte bör förvärra situationen med ytterligare räntehöjningar.

Men Niklas Rindhagen ser ändå hopp på sikt. Branschen som företaget jobbar mot har mycket energibesparande åtgärder kvar att göra och där kan Wica hjälpa butikerna.

– Det finns fortfarande stor potential att tillverka i Sverige. Vi levererar kundanpassade lösningar. En positiv del för vår bransch är att alla investeringar som görs ger lägre driftskostnader för butiken vilket också kan motverka osäkerhet, säger han.