ENERGIPOLITIK

Tillfällig skatt på övervinster hos elproducenter

Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg håller med regeringen om att den tillfälliga skatten på övervinster hos elproducenter inte kunde ha genomförts redan den 1 december. Men det kunde ha skett före den 1 mars, anser han. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

En majoritet i finansutskott stödjer förslaget om en tillfällig skatt på övervinster hos elproducenter. Den väntas dra in 150 miljoner netto till staten.

För lite och för sent, hävdar oppositionen.

Regeringens stödparti Sverigedemokraterna säger sig inte heller vara helt nöjt. De stödjer regeringens proposition men anser att det borde ha gått att införa skatten tidigare.

– Vi har drivit det i samordningen på regeringskansliet. Enligt Lagrådet och rättschefen på finansdepartementets skatteavdelning så går det inte, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD och säger att man kan diskutera vem som har rätt.

Enligt den EU-förordning som förslaget bygger på är EU:s medlemsländer överens om att sätta ett intäktstak för elproducenters övervinster. Det skulle börja gälla den 1 december förra året och tillämpas under tiden fram till den 30 juni i år. Men regeringen kom fram till att det inte skulle gå att börja tillämpa det redan i december. Den proposition som regeringen har lagt fram innebär att taket/skatten ska gälla mellan den 1 mars och 30 juni.

Missar intäkter

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har varit främsta kritikerna eftersom de anser att regeringen genom att skjuta fram skatten missar skatt på stora intäkter under vintern. Men inte ens S och förre finansministern Mikael Damberg anser att det hade gått att införa skatten redan den 1 december, men tidigare än den 1 mars.

– Nej, 1 december hade inte gått, säger Mikael Damberg, nu ekonomisk-politisk talesperson för S.

– Men det är inte en naturlag att Sverige ska vara sist att implementera, säger Damberg.

Har skyndat på

Finansutskottets ordförande, Edward Riedl (M), säger att regeringen och riksdagen har gjort det som är möjligt.

– Vi lyssnar på Lagrådet, men vi har ändå skyndsamt genomfört det här, säger Riedl.

Han syftar på att intäktstaket, enligt Lagrådet och riksdagen, måste ses som en skatt och att en sådan kräver lagändringar i Sverige och att sådant måste ta lite tid.

Lars Larsson/TT