BREXIT
Toppmöte ger nytt hopp om Nordirlandsavtal
Nordirland (TT)
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen åker på måndagen till Storbritannien för samtal med premiärminister Rishi Sunak.
Fokus för diskussionerna är de förändringar i det så kallade Nordirlandsprotokollet som Sunak har aviserat men på söndagskvällen ännu inte presenterat.
De två har enligt ett uttalande "enats om att fortsätta sitt arbete mot en gemensam praktisk lösning på raden av komplicerade utmaningar om Nordirlandsprotokollet".
Brittiska medier rapporterade i veckan att von der Leyen skulle besöka Storbritannien redan då, och även träffa kung Charles.
Enligt källor från Downing Street hade Sunak hoppats kunna presentera ett nytt avtal då och kalla det "Windsor-avtalet", med hänvisning till kungafamiljens slott.
Slottet ligger i Berkshire, väster om London, där Sunak på måndagen ska träffa von der Leyen.
På lördagen uppgav Irlands premiärminister Leo Varadkar att EU och Storbritannien "tum för tum" närmar sig en uppgörelse om frågor som rör Nordirland efter brexit.
Fakta
Under förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU enades London och Bryssel om ett särskilt Nordirlandsprotokoll för att kunna hålla en fortsatt öppen gräns mellan den brittiska landsdelen och resten av Irland. Annars var oron stor för att kontroller och övervakning vid gränsen skulle spräcka det fredsavtal som 1998 satte stopp för 30 år av oroligheter i Nordirland.
Protokollet har bland annat inneburit att varor från resten av Storbritannien ska kontrolleras i de nordirländska hamnarna i stället för vid gränsen.
Nordirlands Londonvänliga så kallade unionister, framför allt i partiet DUP, har dock varit stadigt kritiska mot protokollet och anser att det ger landsdelen orättvisa nackdelar inom Storbritannien. Motståndet har bidragit till att Nordirland inte kunnat enas om en regional regering efter valet i maj i fjol. Nordirlands regering har inte varit funktionsduglig sedan dess.
Även regeringen i London är kritisk och vill bland annat att tvister om protokollet inte ska hanteras av EU:s domstol utan av en särskild instans.