ARBETSMARKNADEN I EUROPA
Ny storstrejk – dödläge i fransk pensionsstrid
Frankrike (TT-AFP)
Ännu en gång försöker strejkande lamslå Frankrike, i protest mot Macron-regeringens planer på att höja pensionsåldern. Uppslutningen verkar ungefär lika stor som tidigare, och fackledare hotar med allt större aktioner.
Det är sjätte gången på mindre än två månader som stora skaror fransmän strejkar och demonstrerar på gatorna mot att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Polisen beräknar uppslutningen på tisdagen till mellan 1,1 och 1,4 miljoner människor – likartade mängder som vid de tidigare tillfällena.
Ingendera sidan verkar redo att backa.
– Vi kan inte ge upp, det går att få regeringen att backa vad gäller 64 år, säger Laurent Berger, ledare för fackföreningen CFDT, till mediebolaget LCI.
Om kraven inte hörsammas blir det bara "fler människor" som går ut på gatorna, varnar han.
President Emmanuel Macron framhärdar i linjen han var öppen med i valsegern förra året: det nuvarande pensionssystemet är för dyrt för Frankrike.
– Om vi vill hålla i gång systemet måste vi arbeta längre, sade han i februari.
Hans regering hoppas få igenom förslagen i parlamentet med stöd av högern. Men läget är osäkert – underhuset, nationalförsamlingen, har debatterat i två veckor utan att komma till omröstning. Just nu ligger frågan i överhuset, senaten.
Fakta
Den allmänna pensionsåldern i Frankrike sänktes från 65 till 60 år 1982, under president François Mitterrand (Socialistpartiet), som då hade tagit över makten med stöd av Kommunistpartiet.
1995, när Mitterrand hade ersatts av den borgerlige Jacques Chirac, gjordes ett försök att höja pensionsåldern inom offentlig sektor. Miljontals fransmän gick ut och demonstrerade, i vad som har beskrivits som de mest omfattande protesterna sedan Majrevolten 1968. Förslagen drogs tillbaka.
2010 var det president Nicolas Sarkozy som ville höja pensionsåldern till 62. Facken gjorde gemensam sak och utlyste generalstrejk. Det slutade med att regeringen gick med på mindre eftergifter, men höjningen gick igenom.
Och där står Frankrike nu. Emmanuel Macron började försöka driva igenom en höjning från 62 till 64 år för uppemot fem år sedan. I ljuset av stora protester, men även pandemin, lades planerna på is ett tag. Men nu gör Macron ett nytt försök.