KOMPETENSKRISEN

Energiföretagen: Lägg inte ned branschskolor

En av landets nio branschskolor utbildar elever till distributionselektriker. Men försöket med branschskolor ska läggas ned. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Utbildning (TT)

Energiföretagen stämmer in i flera andra branschföretags och fackförbunds krav: Lägg inte ned branschskolorna som utbildar till viktiga bristyrken.

I ett brev till skolminister Lotta Edholm (L) skriver branschorganisationen Energiföretagen att prognosen pekar på ett kraftig ökat behov av distributionselektriker, och att det därför är oroväckande att lägga ned en sådan branschskoleutbildning.

En försöksverksamhet med branschskolor inom små, efterfrågade yrkesområden har pågått sedan 2018. Modellen innebär att gymnasieskolor och komvux som själva inte kan ge utbildningen i stället kan skicka elever till en branschskola som ansvarar för den yrkesspecifika delen av utbildningen.

Nio skolor

Totalt nio branschskolor i landet utbildar eleverna i yrkesområdena maskin- och produktionsteknik, karosseri och lackering, driftsäkerhet och underhåll, trädgård, plåtslageri, skogsmaskinförare, kylmontör och ventilationstekniker, golvläggning och distributionselektriker.

Men försöksverksamheten upphör i år, vilket utöver Energiföretagen även har fått LO och flera av dess förbund, Byggföretagen och Företagarna att reagera.

"I stället för att lägga ner branschskolorna behövs insatser för att få fler elever att söka utbildningarna", säger Anna Jansson Libietis, Företagarnas expert på kompetensförsörjning, i en artikel på Företagarnas hemsida.

Begränsat elevantal

Enligt regeringen har försöksverksamheten inte nått tillräckligt bra resultat.

"Avslutningsvis vill jag säga att syftet med branschskolor är vällovligt men att verksamheten inte har fått förväntade resultat. Inom flera yrkesområden har det varit fråga om ett mycket begränsat eller inget elevdeltagande alls", var skolminister Lotta Edholms svar i februari på en skriftlig fråga från riksdagsledamoten Jim Svensk Larm (S).

Energiföretagen pekar tvärtom på ett ökat sökintresse. Enligt organisationen utbildar Åsbro kursgård årligen 100 av de 130 distributionselektriker som examineras. Av dessa 100 utbildas 35 inom branschskolans ram.

"Föra dialog"

I en skriftlig kommentar till TT skriver Edholm på fredagskvällen att arbetsmarknadens behov i högre grad än i dag ska styra dimensioneringen av gymnasieutbildningar.

"Det sitter även två statliga utredningar som arbetar med just dessa frågor. Jag kan inte nog understryka vikten av företagens tankar och inspel i det arbetet. Jag kommer därför bjuda in branschföreträdare och föra dialog om frågan. För att vi ska lyckas med kompetensförsörjningen är företagens inspel ovärderliga", skriver Edholm.