DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Klarnas vd: Klimatomställningen behöver inte vara svår

Sebastian Siemiatkowski, vd för Klarna, diskuterade grön omställning på Företagardagarna. Bild: Sören Andersson

Företagen är redo att axla sitt ansvar i klimatomställningen. ”Vi måste ha lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att leverera”, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski under en direktsänd paneldebatt arrangerad av Svenskt Näringsliv.

Under två dagar – Företagardagarna – samlas 350 företagare och 100 riksdagspolitiker för att diskutera företagarnas villkor och hur politiken kan bana väg för ett förbättrat företagsklimat.

Under onsdagens direktsända paneldebatter diskuterar energi- och näringsminister (KD) Ebba Busch och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, men även namnkunniga företagare som Sebastian Siemiatkowski, Klarna, Katrine Löfberg, Löfbergs, och Harald Mix, Altor, var på plats.

Ett viktigt tema är hur företagen bidrar till den gröna omställningen.

Paneldeltagarna, som representerar allt från anrika familjeföretag, tech till den traditionella industrin, är överens om att anpassningsförmåga och lyhördhet driver och kommer att driva svenska företag mot den gröna omställningen.

– Det handlar om att känna ett ”sense of urgency”, att vara snabb på att se förändringar i kundbeteendet och därefter skapa nya strategiska beslut och målsättningar, säger Helena Stjernholm, koncernchef för Industrivärden.

– Man kan aldrig vara säker, men man måste jobba med sannolikheter och skapa sig en uppfattning. I slutändan handlar det om att vara modig och att fatta ett beslut, säger Sebastian Siemiatkowski.

-- Klimattrenden står idag på "kvart över 12" och trenden kommer att öka ännu mer framöver. Jag anser att det handlar om att följa utvecklingen i omvärlden, att se vilka klimatmål vi behöver förhålla oss till och att vara tidigt ute. Vår satsning på Nortvolth har varit ett lärorikt exempel. När vi började tyckte många att vi var för tidiga, men nu visar det sig vara perfekt tajming, säger Harald Mix.

Efterfrågar stabilitet och långsiktighet

Men medan företagen gasar, bromsas utvecklingen av politiska beslut, komplicerade tillståndsprocesser, regelkrångel och kompetensbrist, anser företagarna.

– Om det till exempel kommer nya beslut om beskattning i Bryssel så förändras förutsättningarna helt. Vi måste därför ha en stabil och långsiktigt politik så vi vet vilka förutsättningar och spelregler vi jobbar med och så vi kan satsa på nya strategier och göra bra affärer, säger Kathrine Löfberg.

Sebastian Siemiatkowski anser det framför allt krävs grundläggande villkor för företagen att göra rätt.

– Jag förstår att många frågor kan låta komplexa. Men jag vet att när det här eventet är över kommer lokalen att städas och det kommer att vara avdragsgillt. Men samtidigt är företagens klimatkompensation inte avdragsgill. Kom igen! Vi måste ha lagar som ger företagen tydliga och ansvarsfulla riktlinjer för att leverera, säger han.

Vidare anser han att det behövs en attitydförändring. Svenskt företagande handlar inte bara om egennytta.

– Jag får en känsla av att det finns en bild av att företagare släpper sina moraliska värderingar, skiter i sina kunder och bara vill maximera sina vinster. Jag har inte träffat en enda företagare som bara vill prata om vinst. Företagare bryr sig om kunder, om att utveckla sina affärsidéer och att driva långsiktiga och vettiga företag.

Långa processer

Enligt Harald Mix är en flexibel dialog mellan företag och offentlig sektor avgörande för att stärka svensk konkurrenskraft, inte minst i den gröna omställningen.

– Jag pratade med OX2:s vd om att det tar elva år för att få tillstånd för att bygga vindkraftverk, säger han och fortsätter:

– Som Sebastian säger behöver vi tänka rationellt och hitta en tvåvägskommunikation med myndigheter. Vi har många myndigheter som är vana vid att tänka processmässigt, istället för att tänka parallellt och prata sinsemellan. Det gör att tillståndsprocessen staplas upp tre år i en instans och och tre år i en annan. Plötsligt är vi uppe i 12 år.

Klimat- och miljöminister Ebba Busch menar att regeringen arbetar med att korta tillståndsprocesserna:

– Den gröna omställningen är här för att stanna och vägen framåt stavas massor med el. Det handlar om att bana väg för enklare tillståndsprocesser. Vi kommer att stå för den helheten så får företagen stå för innehållet, säger hon.

Det måste gå snabbt

Helena Stjernholm vill att regeringen agerar snabbt:

– Det är positivt att regeringen efterlyser lösningar. Men vi kan inte ha flera utredningar och kan inte vänta på ytterligare ett val. Det handlar om att få saker gjort nu, säger hon.

Hon menar att man inte bara kan tänka långsiktigt:

– Även om det inte löser problemen om tio år är det viktigt att vi även hittar lösningar på kort sikt. Det gäller allt från tillståndsprövningar till energilösningar och företagens kompetensförsörjning.

Se sändningen i efterhand på Svenskt Näringslivs hemsida