RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Matpriserna stiger med 21 procent

Priset på smör har ökat kraftigt under året. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Ekonomi (TT)

Matpriserna har inte stigit så mycket sedan 1950-talet, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Matpriserna fortsätter att elda på inflationen. Priserna på livsmedel stiger med nära 21 procent i februari på årsbasis.

"Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Priset på fetter, ägg och mejeriprodukter har stigit med över 30 procent det senaste året.

När det kommer till enskilda livsmedel så sticker purjolök och blomkål ut, som har stigit med nära 80 procent på ett år.

Även jämfört med januari stiger grönsakspriserna kraftigt.

"Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent" säger John Eliasson i en kommentar.

Det är endast en vara som minskat i pris jämfört med februari förra året, nämligen salladskål som backar med 1,5 procent.

Martina Karpmyr/TT

Johanna Ekström/TT