Färre bidragstagare – lägsta siffran på 30 år
Antalet personer som försörjs med bidrag och sociala ersättningar blir färre. Inte sedan mätningarna startade för över 30 år sedan har de varit så få som förra året.
Jämfört med 2021 minskade antalet personer som behöver ekonomisk hjälp för att klara sitt uppehälle med 9,7 procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).
Det handlar om människor som under hela eller delar av förra året fick sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd eller etableringsersättning, skriver SCB i ett pressmeddelande.
Skillnaderna är stora när olika delar av landet jämförs.
Minst andel bidrags- och ersättningstagare har välbärgade kommuner nära storstäderna. Fem i topp är Danderyd, Vellinge, Lomma, Solna och Täby. Där är andelen mellan 5 och drygt 6 procent.
I andra änden av tabellen finns kommunerna där över 20 procent av invånarna behöver ekonomisk hjälp: Filipstad, Söderhamn och Perstorp.
Bland dem som har sjukpenning är kvinnorna i tydlig majoritet, medan antalet män är klart fler när det gäller arbetslöshet.