KLIMATOMSTÄLLNINGEN

"Vit rök i Bryssel": EU ense om förnybar energi

Januarisol sänker sig bakom E6 i Löddeköpinge med högspänningsledningarna och det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck i horisonten. Bild: Johan Nilsson/TT

EU (TT)

Innan 2030 ska 42,5 procent av EU:s energi komma från förnybara källor.

Efter en lång nattmangling har Europeiska rådets och EU-parlamentets förhandlare har nått en provisorisk överenskommelse om förnybar energi, meddelar det svenska EU-ordförandeskapet på Twitter.

"Vit rök i Bryssel. Överenskommelse om direktivet om förnybar energi. Rådet stödde till stor del våra ambitiösa mål. Så kan energiomställningen lyckas", skriver den tyske EU-parlamentarikern och förhandlaren Markus Pieper på Twitter.

EU:s medlemsländer har därmed bland annat enats om att minst 42,5 procent av energin ska hämtas från förnybara källor innan år 2030 – en ökning från de tidigare 32 procenten, rapporterar Bloomberg.

Fasa ut ryska bränslen

Kadri Simson, EU-kommissionär för energifrågor, kallar på Twitter överenskommelsen för en "ambitiös kompromiss".

Förhandlingarna om EU:s förnybarhetsdirektiv (Renewable Energy Directive, förkortat RED) har berört flera tunga frågor. Däribland kärnkraften, där en rad länder med Frankrike i spetsen tryckt på för att vätgas som produceras av kärnkraft ska kunna räknas som förnybar.

Övergången till förnybar energi är en central del i EU:s långsiktiga plan för att bekämpa den globala uppvärmningen och fasa ut de fossila bränslen man tidigare fått från Ryssland.

Krävs investeringar

RED väntas också få betydelse för reduktionsplikten i Sverige samt för svensk fjärrvärme.

För att nå det nya målet om förnybar energi måste EU nu göra stora investeringar i vindkraft och solceller. 2021 kom runt 22 procent av EU:s energi från förnybara källor, men skillnaderna är stora mellan medlemsländerna, skriver nyhetsbyrån NTB. Medan 63 procent av Sveriges energibehov täcktes av förnybara källor, var andelen i länder som Luxemburg, Malta, Nederländerna och Irland under 13 procent.

Avtalet måste nu godkännas formellt av EU-parlamentet och medlemsländerna innan det träder i kraft.