CORONARESTRIKTIONERNA
Här är besöksnäringens kravlista till regeringen
Coronarestriktionerna har en kvävande effekt på företagen inom besöksnäringen. Det menar Visita, som nu kräver att regeringen gör förändringar. ”Många företag missas”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
– Det är väldigt mycket i de stöd som vi har bett om som inte fungerar och då är det många företag som missas. Har man satt av pengar är det viktigt att de når ut till företagen, säger Jonas Siljhammar.
I den hemställan som Visita nyligen skickade till regeringen skriver organisationen att ”Även om Visita välkomnat de förlängningar av olika stödåtgärder som skett är det tydligt att de träffar och når de berörda företagen på ett sämre sätt än under den första halvan av krisen”.
Det här är inte den första hemställan som Visita har gjort till regeringen under krisen. Faktum är att det är en i en tämligen lång rad. Men den här gången är det annorlunda.
– Nu går vi in i detaljer för att skruva på de befintliga stöden. Vi har haft hundratals kontakter med medlemmar där vi ser att det är något i stöden som inte fungerar, säger Jonas Siljhammar.
Byråkratiska tolkningar
I vissa fall behöver lagen ändras, men Jonas Siljhammar säger också att det inte sällan är myndighetens tolkning som är fel. Han menar att det är många saker som helt enkelt tolkas fel på grund av byråkrati.
– Det som sker på Tillväxtverket är att betrakta som ett haveri. Inställningen verkar vara att hellre ska en lag tolkas in absurdum än att pengarna faktiskt når fram, säger han.
Men det är inte bara hos Tillväxtverket som det uppstår problem. Även Skatteverket har, enligt Visita, en alltför hård tolkning av reglerna.
– Vi vill att inställningen ska vara att hellre fria än fälla. Man kan rätta till i efterhand om något blir fel, säger Jonas Siljhammar.
Restriktioner saknar grund
Nu föreslår Visita en lång rad förändringar i såväl regelverk som stödåtgärder. Det handlar om allt från sista ansökningsdatum för omställningsstödet till en proportionalitetsprincip, så att företag inte nekas hela sitt stöd för att de har gjort ett administrativt misstag i ansökan.
– Det är oerhört allvarligt att restriktionerna ligger kvar. Vi har den största respekt för behovet av råd, rekommendationer och restriktioner, men de restriktioner som saknar grund baserat på smittskyddsskäl bör tas bort, säger Jonas Siljhammar.
En sådan, enligt Visita, felaktig restriktion är serveringsstoppet klockan 20.30, som innebär att restauranger inte får servera efter klockan 20.30.
– Det är märkligt att det får ligga kvar, eftersom det i stort sett kväver näringen. Och det berör inte bara restauranger, utan hotell och campingar. Och på till exempel skidorter gick det bra för skidanläggningarna, men restaurangerna blödde, säger Jonas Siljhammar.
– Om jag går från restaurangen klockan 20.30 eller 22.30 har ingenting med smittspridning att göra, konstaterar han.
Han berättar också att om ett företag har fått en enda krona i så kallat kulturstöd, så är företaget helt diskvalificerat från omställningsstöd. Men Jonas Siljhammar menar att de olika stöden kan täcka hela olika saker.
– Har man tvingats ställa in en konsert, så kanske man har annan verksamhet som också behöver stöd, säger han.
Gott hopp
Under den senaste veckan har Jonas Siljhammar träffat såväl finansutskottet som näringsutskottet. Han har också haft samtal med finansministern och ska fortsätta ha kontakt med finansdepartementet i närtid. Politikerna har, enligt Visitas vd, tagit till sig av budskapet, men har inte svar på alla frågor än. Men han har gott hopp.
– Finansministern har sagt att ”pengarna är till för att nå företagen och då ska vi också lösa det”, berättar han.
Han konstaterar också att besöksnäringen absolut kan återhämta sig, men att ju längre tiden går, desto svårare blir det.
– I grund och botten är det här med restriktioner väldigt avgörande. Vi vill hellre bedriva business än att få stöd, säger Jonas Siljhammar.
Läs hela hemställan.