DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Skatteforskaren: S skatteoffensiv ger inget till statskassan

Bild: Anders Wiklund/TT, Mostphotos, Jessica Gow/TT

Magdalena Andersson flaggar åter för höjda kapitalskatter. Många företag kämpar fortfarande i sviterna av den ekonomiska krisen. ”Det räcker med utspel om högre skatter för att hämma företagens investeringsvilja”, säger företagaren Sven-Olof Gudmundsson. Experten Åsa Hansson slår hål på myten att ökade kapitalskatter ger klirr i statskassan.

Debatten om kapitalskatterna har seglat upp igen. Bland annat har LO lagt fram förslag om att höja kapitalinkomstskatten och finansminister Magdalena Andersson (S) har öppnat upp för höjda skatter på kapital.

– Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer. Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen, sa hon till SvD i mitten av februari.

Enligt Sven-Olof Gudmundsson, ägare av Circle K Sannarp, är detta utspel som skapar oro hos de svenska företagen.

– Det räcker med utspel om högre skatter för att hämma företagens vilja att våga satsa, investera och nyanställa. Istället för att beskatta kakan så borde man få kakan att växa. I grunden är det ju företagen som skapar jobb och skatteintäkter, säger han.

”Många 3:12-företagare kommer nog, likt mig själv, bli mer försiktiga framöver istället för att köra på”

Som drygt 300 000 andra 3:12-företagare ser han med oro på utspel om höjda kapitalskatter.

– Ska man nu förändra 3:12-reglerna och höja beskattningen tror jag att fler kommer att ta ut pengarna istället för att våga investera nytt. Många 3:12-företagare kommer nog, likt mig själv, bli mer försiktiga framöver istället för att köra på.

Sven-Olof Gudmundsson berättar att hans verksamhet har tappat 30 procent av omsättningen under krisen.

– Nu har vi återhämtat en stor del av tappet, men det beror också på att vi har sagt upp personal.

Han menar att politiken borde fokusera på att få människor i arbete.

– Istället för skattehöjningar borde politiken satsa på enkla jobb och lägre skatt på arbetsgivaravgifterna. Det viktigaste framöver måste vara att få företagen att våga anställa igen.

Forskare listar skadliga skatter

Åsa Hansson är docent vid Lunds universitet, ledamot i finanspolitiska rådet och affilierad vid IFN. Hon har under flera år forskat kring skatter och deras påverkan på individers och företags beteende. Hon ser att debatten om kapitalskatterna har tilltagit på senare tid.

– Men det är minst lika illa att folk hamnar på efterkälken som att vissa blir superrika. Nu skulle politiken behöva öka incitamenten att arbeta och skapa fler jobb för att minska utanförskapet. Att göra satsningar i nedre ändan av fördelningen är minst lika viktigt som att beskatta rika, säger hon.

”Vill man få in skatteintäkter för att stärka de offentliga finanserna kommer inte höjda kapitalskatter ge så mycket”

Hon menar att de skatter som är mest skadliga för investeringar och ekonomisk tillväxt är bolagsskatter, kapitalinkomstskatter och skatt på arbetsinkomst. Dessutom konstaterar hon att kapitalskatterna utgör en liten del av den totala skattebasen.

– Vill man få in skatteintäkter för att till exempel stärka de offentliga finanserna kommer inte höjda kapitalskatter ge så mycket. Då borde man kanske istället satsa på en enhetlig moms.

Åsa Hansson anser, likt många nationalekonomer, att fastighetsskatten borde återinföras.

– Fastigheter är i dagsläget väldigt lågt beskattade. Tillsammans med låga räntor har det lett till att bostadspriserna gått upp. Men pengarna vi i dag investerar i fastigheter hade gjort mer nytta om de istället investerades i företag.

Satsningar riskerar att inte bli av

Johan Fall, chef för skatteavdelningen på Svenskt Näringsliv, menar att debatten om höjda kapitalskatter påverkar investeringsklimatet negativt.

– Villkor för investeringar och entreprenörskap måste vara långsiktiga och kapitalmarknaden är särskilt känslig. Negativa signaler leder till att risken för att de satsningar och expansioner som behövs efter krisen riskerar att inte bli av, säger han.

”Helt avgörande med goda villkor för investeringar”

Han konstaterar att Sverige är i behov av många skattereformer, men framförallt rätt skattereformer, och att fokus behöver vara på åtgärder som förbättrar förutsättningarna för företagande, investeringar och jobb.

– Att avstå från skatteskärpningar och istället gå mot en mer konkurrenskraftig kapitalbeskattning vore välkommet. Efter krisen behöver vi få fart på investeringar och tillväxt. Då är det helt avgörande med goda villkor för investeringar.

SvD: Andersson: ”Kapital måste beskattas mer”