RÄNTAN OCH INFLATIONEN
Butiksägaren tjänar 5 000 kronor i månaden: ”Jag skor mig inte direkt”
Flera butiker går nu i konkurs på grund av priskriget. En som kämpar med näsan över vattenytan är Andreas Margadant som driver den lilla livsmedelsbutiken Handlar’n i Resele i Västernorrland. I fjol jobbade han mer än heltid men till en lön på 5 000 kronor i månaden. ”Det är väldigt tufft just nu, vi överlever inte länge till”, säger han till TN.
Sollefteå kommun i Västernorrlands län beslutade nyligen att utse Resele till årets by 2023. Frågan är hur länge det håller eftersom byns enda livsmedelsbutik, Handlar’n, är på fallrepet. Butiken är också ortens enda uthämtningsplats för paket, apotek- och systembolagsvaror.
Under 2022 omsatte butiken 3,7 miljoner kronor och gjorde en vinst på 60 000 kronor. Butiksägaren Andreas Margadant tjänade med andra ord 5 000 kronor i månaden.
– Det är väldigt tufft nu, vi överlever inte länge till så här. Men man vill ju inte stänga så klart och särskilt eftersom det vore jättetråkigt för byn. Men vi klarar oss inte länge till så här. Jag skor mig inte direkt, förklarar han för Tidningen Näringslivet.
Under pandemin var det många som jobbade hemifrån, och bybor som annars dagpendlade och gjorde sina bestyr på större orter handlade i stället på hemmaplan, vilket gav butiken en ekonomisk skjuts. Men under fjolåret var de goda tiderna som bortblåsta. Under hösten, när elpriserna skenade, tripplades butikens elräkning, samtidigt som konsumenterna började bli mer prismedvetna.
– När det var som värst under hösten gick jag back 60 000-80 000 kronor i månaden. Kostnaderna ökade och intäkterna minskade eftersom kunderna handlar mindre, letar efter billigaste varorna och väljer att handla i andra butiker. Vi kan så klart inte hålla samma pris som de större butikerna, även om jag i stort inte tycker att vi är särskilt mycket dyrare.
”Det är inte bara de allra minsta som ligger i riskzonen. Många Hemköp och Ica Nära-butiker som under normala år har en god lönsamhet har det stentufft just nu”.
Konsumentbeteendet har påverkat butiken rejält. Färskt kött och kyckling är det ingen som vill handla så det har han slutat att köpa in.
– Det är nästan så att jag slutat ta in färsk köttfärs och blandfärs också, för det blir så mycket svinn annars. Det är så lite som säljs, berättar han.
Och 2023 har knappast börjat bra för butiken heller. Den totala försäljningen har minskat med 10-12 procent men eftersom priserna också ökat är det reella tappet betydligt större än så.
– Det måste vända snart, det går inte att fortsätta så här. Då finns det ingen butik kvar, säger Andreas Margadant.
Flera butiker i konkurs
Och de är knappast ensamma. Flera butiker har strukit med den senaste tiden. Premix Matcentrum, Ica Nära Edsele, Matöppet Önnestad är några exempel.
– Jag tror tyvärr att vi kommer att få se fler nedläggningar i år. Kriser slår särskilt hårt mot de minsta butikerna och den hets kring priser som sker eldar på det ytterligare. Människor tenderar att bli kortsiktiga när det blir sämre ekonomiska tider och fler väljer då bort den lokala butiken för att åka till större butiker och lågprisaktörer, konstaterar Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna.
– Och det är inte bara de allra minsta som ligger i riskzonen. Många Hemköp och Ica Nära-butiker som under normala år har en god lönsamhet har det stentufft just nu, säger han.
Vad tycker du om att politiker gett sig in i debatten?
– Jag ser det som kortsiktig populism. Politikerna borde lägga sin energi på att åtgärda de bakomliggande orsakerna till prisökningarna, inte minst energipriserna och den svaga svenska kronan. De kan också fundera på om de kan göra något med matmomsen på 12 procent som är flera gånger högre än de små marginaler som livsmedelsbutikerna har.