DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Plastpåseskatten slopas – ”Kommer nyanställa”

Lars Lundin är senior rådgivare på Trioworld Lundins. Bild: Privat, Roald, Berit

Regeringen meddelar att plastpåseskatten kommer att slopas eller kraftigt sänkas. Positiva nyheter, enligt Lars Lundin på Trioworld Lundins som dock påpekar att skadan redan är skedd. ”Vi räknar inte med att komma tillbaka till samma volymer som tidigare”, säger han till TN.

– Det här är naturligtvis positiva nyheter för oss. Kommer skatten försvinna så räknar vi med att vår försäljning kommer att öka, men vi kommer inte komma tillbaka till samma nivåer som det var innan skatten infördes. Men kan vi öka vår förbrukning så kommer vi kunna nyanställa, säger Lars Lundin, senior rådgivare på Trioworld Lundins, som producerar förpackningslösningar av polyetenfilm och är en av de ledande producenterna av plastbärkassar i Norden.

Även Peter Stenström, vd på Gaia BioMaterials, välkomnar beskedet.

– Om det blir så ser vi det som mycket positivt. Förnuftigt att ta bort en skatt som varit helt kontraproduktiv och inte lett till produkter som är bättre för miljön. Vi har hela vår maskinpark kvar och kommer nu återigen att producera svenska bärkassar som sänker koldioxidutsläppen. Vi kommer även att skapa fler arbetstillfällen som skapar samhällsnytta i Sverige, säger han till TN.

Skatten på plastbärkassar infördes 1 maj 2020 och innebär tre kronors skatt på bärkassar och 30 öre för varje frukt- och grönsakspåse. Dessutom tillkommer 25 procent moms. Kassar för varaktigt bruk och vars syfte är att återanvändas, omfattas dock inte av skatten.

Skatten har tidigare kritiserats av bland andra Runar Brännlund, professor emeritus i nationalekonomi vid Umeå School of Business, Economics and Statistics (USBE).

– Jag är för miljöskatter som styrmedel för att få bort eller minska miljöfarliga ämnen men det måste genomföras rätt. Skatten på plastpåsar träffar helt fel och bör därför avskaffas eller helt göras om, har han tidigare sagt till TN.

Lars Lundin menar att skatten har inneburit en beteendeförändring hos konsumenterna.

– Så vi räknar inte med att vi kommer att komma tillbaka till samma volymer som tidigare. Dessutom är det upp till handeln om de kommer att vilja sänka priset.

Han har tidigare berättat för TN att företaget förlorade 90 procent av sin försäljning på den svenska marknaden när skatten på plastbärkassar infördes.

– Vi blev även tvungna att säga upp 30 procent av personalen i Arvika vilket var en dramatisk förändring då det var 30 personer som blev av med sitt arbete.

– Efter att skatten infördes valde vi att göra en stor investering och sätta in en ny produktionslinje för att även kunna producera avfallspåsar för att kompensera för produktionsbortfallet av plastbärkassar.

Innan skatten infördes hade företaget gjort stora satsningar på att använda återvunnen plastråvara i sin produktion.

– I våra plastbärkassar använder vi upp till 80 procent återvunnen råvara. Om man ser till cirkuläritet och ur miljösynpunkt så innebar alltså skatten att man drog undan mattan för en av de som lyckats bäst, sa han då.

Sveriges Radio Ekot: Skatten på plastpåsar slopas