ELKRISEN

Tunga kritiken: MP-förslag ger högre elnota

Bild: Mostphotos

Miljöpartiets förslag om att subventionera en storutbyggnad av havsbaserad vindkraft döms ut som dyr och felprioriterad av expertmyndigheter, näringsliv och politiker. ”MP:s ambitioner riskerar att leda till ökad instabilitet”, säger experten Marie Knutsen-Öy.

Nu har remisstiden löpt ut för regeringens förslag om att minska kostnaderna för anslutning av havsbaserad vindkraft. Förslaget har fått stor kritik där flera remissinstanser har dömt ut förslaget som onödigt kostsamt för samhället och elkonsumenten. Bland kritikerna finns Energimyndigheten, Naturvårdsverket, Konkurrensverket, Konjunkturinstitutet och Energimarknadsinspektionen.

I ett debattinlägg från (30/4 2021) talar sig Miljöpartiet varm för tekniken och kräver snarare en massiv utbyggnad av den. Med hjälp av subventioner.

"Vi föreslår att det svenska planeringsmålet för havsbaserad vindkraft ska vara 90 TWh år 2040", skriver Miljöpartiet i inlägget.

Daniel Westlén är doktor i fysik från KTH och utredare med ansvar för klimat- och energifrågor vid Liberalernas riksdagskansli. Enligt honom är Miljöpartiets ambition kännetecknande för regeringens ensidiga fokus på att uppnå 100 procent förnybar elproduktion, utan att för den delen ta hänsyn till de faktiska problemen i kraftnätet.

– Man har valt att fokusera på ett specifikt mål som är underordnat riksdagens egentliga energimål att skapa en ekologiskt hållbar, samhällsekonomiskt effektiv och leveranssäker elproduktion, säger han.

Kraftiga subventioner – elkunder får notan

Den viktiga frågan man bör ställa sig är vilket problem den havsbaserade vindkraften ska lösa. Effekten blir den omvända då man ytterligare försvagar systemet, menar Daniel Westlén.

– Det krävs kraftiga subventioner för att det överhuvudtaget ska komma tillstånd och här förväntar man sig att elkunder och elproducenter ska betala för det. Det ligger i elkonsumenternas intresse att produktionen byggs där den behövs och där den minimerar systemkostnaderna. Havsbaserad vindkraft i söder är i princip bra, men den måste byggas ut i balans med den planerbara produktionen, säger han.

Begränsar annan elproduktion

Miljöpartiet har dock ett annat motiv, menar Daniel Westlén. Genom att subventionera förnybar energi bidrar man till att konkurrera ut kärnkraften. Sen kan partiet hävda att marknaden inte vill ha kärnkraft.

– Det är hela syftet med det här förslaget. Ett bortfall av planerbar elproduktion som kärnkraft kommer bara att försvaga elnätets stabilitet ännu mer. Vi sitter redan i ett dåligt läge vad gäller elproduktionen i södra Sverige och vi har absolut inte råd att förlora en reaktor till, säger han.

”MP:s ambitioner riskerar att leda till ökad instabilitet och försämrad försörjningstrygghet”

Han får medhåll av Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energifrågor på Svenskt Näringsliv.

– Det är problematiskt att gynna specifika kraftslag på bekostnad av annan elproduktion. Vi ser också med oro på elsystemets funktion rent tekniskt och MP:s ambitioner riskerar att leda till ökad instabilitet och försämrad försörjningstrygghet, säger hon.

Ineffektivare marknadsfunktion

Vidare anser hon att subventioner leder till en ineffektivare marknadsfunktion. Det är heller inget kostnadseffektivt sätt för att Sverige ska uppfylla klimatmålen eller att skapa bästa möjliga förutsättningar för vårt näringsliv.

– Det skulle leda till kostnader för att stabilisera systemet när inte vindkraften levererar. Högre kostnader och lägre leveranssäkerhet riskerar att viktiga investeringar för omställning till fossilfrihet uteblir, säger Marie Knutsen-Öy.

I debattartikeln skriver Miljöpartiet att en större havsbaserad vindkraft kommer att minimera den landbaserade vindkraftens upphov till konflikter med andra viktiga intressen som lokalsamhällen, urfolket samer, rennäring och natur. Men partiet verkar samtidigt ta lätt på alla de konflikter som kan uppstå vid energiutbyggnaden till havs, menar Daniel Westlén.

– Resonemanget är det samma som för 15 år sedan när man trodde att det skulle vara fritt fram att bygga i skogen. Man verkar tro att om man bygger ute till havs så kommer det inte att skapa problem. Men det är inte helt okomplicerat. Vi måste vara försiktiga med Östersjöns ekosystem. Östersjön är redan i ett väldigt dåligt skick.

”Det finns ett behov att bygga ut elförsörjningen i södra Sverige och då behöver vi behöva mer av alla kraftslagen”

Enligt Energimyndighetens analys "100 procent förnybar el" skulle en stor utbyggnad av tekniken få konsekvenser på naturvård, försvar, kulturmiljö och andra intressen. Detta eftersom de havsbaserade parkerna i svenska vatten ligger på så kallade utsjöbankar, som har ett rikt fågelliv och i flera fall inrymmer hotade arter som har ett starkt skydd enligt bestämmelserna i artdirektivet.

"Detta innebär en påtaglig begränsning av utbyggnadsmöjligheterna i dessa områden och sammantaget till att möjligheterna att bygga ut havsbaserad vindkraft i svenska vatten är begränsad", skriver myndigheten i rapporten.

David Newell, analytiker på Energimyndigheten, vill dock inte utesluta möjligheten att bygga ut havsbaserad vindkraft i den skala som Miljöpartiet efterfrågar.

– Det finns ett behov att bygga ut elförsörjningen i södra Sverige och då behöver vi behöva mer av alla kraftslagen. Då kan havsbaserad vindkraft mycket väl vara en lösning.

”Kraftsystemet är som en 95-åring på intensiven”

Daniel Westlén tycker att det är oansvarigt att Energimyndigheten och de sittande regeringspartierna driver frågor som ytterligare försvagar ett elsystem som är så eftersatt att man idag måste lägga enorma resurser på att hantera småfel.

– Kraftsystemet är som en 95-åring på intensiven och som vid minsta förkylning behöver bredspektrumantibiotika. Debatten bör handla om hur vi ska få ordning på energiförsörjningen så att den ska fungera om 20 år. Att bygga ut havbaserad vindkraft kommer inte att lösa problemen utan snarare förvärra dem. Vi ska ha ett kraftsystem som likt en frisk 30-åring klarar en förkylning utan medicin, avslutar han.