KRIGET I UKRAINA

EU-miljarder till vapenindustrin

Artillerigranater på rad i en fabrik i Pennsylvania i USA. Nu ska även Europa få fart på sin produktion med hjälp av stödmiljarder från EU. Arkivbild. Bild: Matt Rourke/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Motsvarande fem miljarder kronor i direkt EU-stöd – och en öppning för ännu mer via andra fonder. Så vill EU-kommissionen stötta ammunitionsproduktionen i Europa.

Passande nog har dagens förslag till stöd för ammunitionsproduktionen döpts till ASAP – den engelska förkortningen för "så fort som möjligt", enligt läckta uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

Målet är att skyndsamt få fart på tillverkningen i EU-länderna för att både fylla på de egna lagren men framför allt kunna bistå det krigshärjade Ukraina.

– Jag är övertygad om att vi inom ett år kommer att kunna öka vår produktionskapacitet till en miljon ammunitionsgranater per år i Europa, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton i en förhandsintervju med Politico.

– Summorna som finns här är helt klart tillräckliga för att nå det här målet, hävdar Breton vidare.

Stödfonder

Kommissionens förslag bygger på 500 miljoner euro från EU-budgeten. Därtill öppnar man upp för att låta EU-länderna använda pengar som finns i två av de största stödfonderna – för regionalutvecklingen och efter coronakrisen – för att hjälpa sin försvarsindustri.

– Förhoppningsvis får det ny fart på privata investeringar, antingen via Europeiska investeringsbanken eller bankerna, säger Breton till Politico Europe.

Dagens förslag ska presenteras av Breton på en presskonferens i Bryssel vid lunchtid och kommer sedan kommissionären på sistone rest runt mellan olika ammunitionstillverkare i EU för att undersöka situationen.

Trestegsraket

Förslaget är tredje delen i en trestegsraket för att hjälpa Ukraina – och sig själva – på ammunitionsfronten.

Steg ett är att ordna ammunition för en miljard euro till Ukraina från EU-ländernas egna lager. Formellt beslut togs tidigare i april. Ersättning till EU-länderna har betalats ut till ungefär två tredjedelar av summan.

Steg två är att gemensamt upphandla ammunition till Ukraina för ytterligare en miljard euro. Enighet saknas dock fortfarande kring vilka tillverkare man kan köpa ifrån.

Wiktor Nummelin/TT