AVTALSRÖRELSE
Vvs-strejken närmar sig – ”Skulle vara förödande”
När Byggnads på onsdagen tar ut 1 500 vvs-installatörer i strejk drabbar det företag i hela landet. Enligt Anders Westerberg på IVAB innebär strejken att företaget inte kan dra in några pengar. ”Det kommer att påverka oss jättemycket”, säger han till TN.
Strejken på vvs-området rycker allt närmare. Om inte parterna kommer överens kommer 1 500 vvs-installatörer gå ut i strejk på onsdagsförmiddagen.
Anders Westerberg är ansvarig för vvs på IVAB i Piteå. Han är orolig för hur strejken kan drabba företaget.
– Det kommer att påverka oss jättemycket. I Norrbotten och Västerbotten kommer vi inte ha några montörer, säger han till TN.
IVAB har kunder inom alla segment, från privatpersoner som får packningar bytta till industrier och gruvor. Störst problem kan det dock bli på byggarbetsplatser.
– Om vi inte kan lägga ner avlopp där de ska gjuta en grund på ett bygge, så kan de inte fortsätta med sin stomresning. Små enkla insatser från oss som inte blir av kan ställa till det rejält.
Företaget finns på flera ställen i landet, men det är Norrbottens och Västerbottens län som är uttagna i strejk. Exakt hur många medarbetare det gäller är svårt att säga, men Anders Westerberg räknar med 80–90 personer, varav de allra flesta i Piteå och resten i Boden och Skellefteå.
Byggnads krav handlar enkelt uttryck om att arbetsgivare och fack ska förhandla om arbetsgivaren vill anlita en underentreprenör som kan utföra samma sorts arbete som den eller de som är anställda hos arbetsgivaren. Enligt Anders Westerberg är det dock ovanligt att IVAB tar in underentreprenörer av den anledningen.
– Vi vill ju ha egna anställda och kämpar för det. Vi jobbar inte på det sätt att vi tar in en massa folk utifrån, utan vi försöker lösa vår kärnverksamhet själva med egen personal, säger han.
– Nog händer det att vi gör upphandlingar, men då använder vi oss i första hand av lokala företagare som till exempel är tidigare medarbetare som har startat eget. Men vi tar inte på oss något jättejobb för att sedan hyra in underentreprenörer.
Vad skulle det innebära för ert företag om strejken skulle hålla på ett tag?
– Det skulle vara förödande. Ifall vi inte har någon som gör jobbet, så drar vi inte in några pengar. Vi har fasta kostnader som är anpassade för den här bemanningen.
Hur orolig är du för strejken?
– Nog är man lite orolig, förstås. Och så blir det lite tjorv. Vi har bra relationer på företaget men nu blir vi ju ofrivilligt motståndare fast vi egentligen inte är det.
En miljon förhandlingar
Det är Byggnads som har varslat motparten Installatörsföretagen om strejk. Knäckfrågan om underentreprenörer handlar om att skrivning i kollektivavtalet som innebär att det går att frångå MBL. Kollektivavtal innehåller inte sällan skrivningar som innebär att parterna kan frångå vissa lagkrav. Enligt Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, är det inom bygg- och installationssektorn så vanligt att anlita underentreprenörer att det är nödvändigt att behålla möjligheten att frångå MBL i just den här frågan.
− De här förenklade reglerna är ett måste, sa Henrik Junzell till TN nyligen.
Enligt uträkningar från Byggnads i en stämningsansökan från i augusti förra året rör det sig om närmare en miljon förhandlingar som skulle behöva genomföras årligen om inte förenklingen finns kvar.
– Det skulle bli infarkt i systemet om allt behövde förhandlas. Det skulle dessutom fördyra byggprocessen oerhört, sa Henrik Junzell i anslutning till att Byggnads varslade om strejk.