ENERGIPRISERNA
Fransk kärnkraft pressar naturgaspriset
Ekonomi (TT)
Naturgaspriset i Europa fortsätter nedåt och ligger nu bara marginellt högre än sommaren 2021, då Vladimir Putin började strama åt flödet inför Ukrainakriget.
– Fransk kärnkraft är tillbaka, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Naturgaspriserna på terminsmarknaden i Amsterdam har fallit åtta veckor i streck, ned till 25 euro per megawattimme för kontrakt om leverans nästa månad.
Sedan årsskiftet innebär det ett prisras på 66 procent och för att hitta billigare naturgas får man gå tillbaka till maj 2021.
– Det handlar mycket om att den franska kärnkraften har kommit tillbaka. Frankrike är nu ett exportland på energimarknaden igen. Det trycker ned priserna på naturgas, säger Christian Kopfer.
– Frankrikes problem med kärnkraften var en superviktig anledning till att vi hade en energikris 2022. De blev Europas näst största importör av el i fjol och brukar ju vara en av Europas största exportörer av el, tillägger han.
Produktion tränger ut fossil kraft
Kärnkraftskapacitet har även tillkommit i Finland, konstaterar han, vilket är viktigt för den nordiska elmarknaden och de priser som svenska elkunder möter.
– Ju mer produktion som tränger ut fossila kraftkällor – som naturgas och kol – desto mer sjunker elpriserna, säger Kopfer.
Oväntat välfyllda europeiska gaslager efter den ovanligt milda vintern bidrar också till utvecklingen. Men priserna pressas också av att Europa – och inte minst Sverige – befinner sig i en konjunkturnedgång i inflations- och räntechocken, som äter upp köpkraft och därmed sänker efterfrågan på el både hos företag och hushåll.
– Bygg går jättedåligt i hela Europa och det slukar mindre el, säger Kopfer.
Kan dra iväg igen
Ovanpå detta bidrar också stora satsningar på infrastruktur för att ersätta den ryska naturgasen via ledning med terminaler för att ta emot sjöfrakt av flytande naturgas (LNG).
Att blåsa faran över vill dock inte Kopfer göra. Gas- och elpriser kan dra iväg uppåt igen.
– Risken att priserna drar iväg över vintern finns alltid. Europa är mer beroende av kraftproduktion som inte är reglerbar (vind- och solkraft) än någonsin, säger han.
– Det innebär att riskerna blir högre och får vi en riktigt sträng vinter kan vi få väldigt höga priser igen. Den risken var jättestor förra vintern. Nu är den inte lika hög, men det är inte så att det inte kan bli höga priser.
Industriell användning slås ut permanent
På en energimässa i Essen, Tyskland, i veckan var ett huvudtema att en del av efterfrågan på naturgas som försvann i fjolårets energikris inte ser ut att komma tillbaka.
Statistik visar just nu att den industriella användningen av naturgas ligger 20-25 procent under genomsnittsförbrukningen de gångna fem åren, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till branschkällor.
På Hamburg-baserade Vattenfall Energy Trading räknar man med att energikrisen kan ha raderat ut så mycket som 10-20 procent av efterfrågan på naturgas permanent.
– Industriella användare satsar på olika sätt att ersätta gasen, säger Marcus Bokermann, chef för elhandel på kontinenten på bolaget, till nyhetsbyrån.
Joakim Goksör/TT