GRÄNSHANDELN

Billig svensk krona får danskar att gränshandla

Hans Lyndrup och Pernille Marott på köpcentret Emporia i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Svenska kronan är lika svag som under finanskrisen 2009, vilket har fått danskar att vallfärda till köpcentret Emporia i Malmö. ”Det enda som är konstigt är att det inte är ännu fler danskar som åker hit och handlar”, säger Hans Lyndrup.

Varukorgen är fylld med allt från toalettpapper till lösviktsgodis. Hans Lyndrup är på besök i Malmö över dagen, och värderar att samma varor skulle kosta minst det dubbla hemma i Köpenhamn.

– Det enda som är dyrare är fisken, eller det är i alla fall samma pris som i Danmark, säger han och skummar igenom sitt kvitto.

Han är långt ifrån ensam att åka över sundet för att handla på köpcentret. Hans vänner har också börjat göra det och i dag har han med sig dotter och barnbarn.

– Att handla brukar vara tråkigt. Nu när vi åker över till Sverige passar vi också på att göra något utflykt så att det blir till en kul grej, säger Pernille Marott.

Minskat med elva procent

Den svenska kronan har tappat successivt gentemot den danska sedan 2012. Under det senaste året har den minskat med cirka elva procent och en dansk krona kostar i dag 1:55 svenska kronor. Skillnaden har blivit så påtaglig att danska tidningar publicerat guider om hur mycket man kan spara genom att handla i Sverige.

Politiken har rekommenderat sina läsare att besöka sju svenska städer nu när kronan är rekordlåg, Berlingske har skickat en reporter till Malmö för att undersöka prisskillnaden på matvaror och Ekstra Bladet har skrivit en guide till Emporia.

– Det enda som är konstigt är att det inte är ännu fler danskar som åker hit och handlar, och att butikerna i Sverige inte har varit smarta nog att arrangera bussar som kör från Köpenhamn. Alla vet inte vad de går miste om, säger Hans Lyndrup.

Besöker tandläkare och optiker

Elin Svensson, butiksbiträde på Synsam, blir inte förvånad när hon hör om artiklarna som skrivits om handeln i Malmö.

– Det har alltid kommit danska kunder hit, men sedan årsskiftet har det kommit ännu fler, och man kan se att de handlar. För ett tag sedan såg jag en person gå förbi med fem stockar snus, massa mat och flera kassar med kläder.

Det är inte ovanligt att de besöker frisör, tandläkare och optiker när de väl åker över sundet. Elin Svensson tror att de handlar så mycket som möjligt för att spara in sina reseutgifter.

– Vi har många som kommer för synundersökning samtidigt som de köper glasögon. Det är ju en rätt dyr vara så man kan verkligen spara pengar. Jag hade en dansk kund som köpte tre par solglasögon från Gucci. Vi hade redan ett erbjudande på halva priset och med växelkursen blev det nästan halva priset igen, säger hon.

Danska kunder ökar omsättningen

Det är inte heller ovanligt att de äter på restaurang. Klaus Norgaard, restaurangchef på Jensens Bøfhus i Emporia, märker också av en tydlig ökning av danska gäster sedan årsskiftet.

– Samtidigt märker vi inte av att de svenska gästerna slutat komma, så de danska gästerna fyller egentligen bara på, och det ger såklart extra omsättning.

På Jensens Bøfhus, som har restauranger i både Sverige och Danmark, är prisskillnaden påtaglig. I Sverige kostar en lunchbiff 119 svenska kronor. Med dagens växelkurs kostar samma rätt cirka 201 svenska kronor i Danmark.

Klaus Norgaard vill inte kommentera prisskillnaden, men understryker att danska restauranger med stor sannolikhet saknar de svenska kunderna mer än omvänt.

– Jag är ju själv dansk och försöker undvika affärer när jag är i Danmark.

Cornelia Mikaelsson / TT

Hans Lyndrup utanför ICA/Willys på Emporia i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT