REGELKRÅNGLET
Campingar hotas av ny regeltolkning – ”Riktig käftsmäll”
En ny tolkning av regelverket hotar verksamheten för campingägare i Norrland. ”Vi har inte en chans att få ihop det ekonomiskt. Vi kan tvingas lägga ner”, säger Johan Sandlund, ägare till Camp Polcirkeln, till TN.
Arjeplog i Norrbottens län har knappt 2 800 invånare men under högsäsongen invaderas kommunen av turister som vill uppleva de svenska fjällen. Arjeplog var en jordbruksbygd under 1700- och 1800-talen och fram till 2001 spelade gruvindustrin en tung roll. Idag är Arjeplog en utpräglad besöksnäringskommun. Men nu oroar sig näringsidkarna för framtiden. I vintras fick de besked om att kommunen ska följa en ny tolkning av regelverket som innebär att spiketälten också behöver bygglov.
– Det blir en oerhörd administration och vi kommer inte att ha råd med den enorma kostnaden för alla nya bygglov. Detta kom som en riktig käftsmäll. Vi kan tvingas lägga ner, säger Johan Sandlund till TN.
Boverket gjorde ny tolkning av reglerna
Han driver tillsammans med sin hustru Camp Polcirkeln sedan 2015. Campingen har funnits sedan 1991 och är en av flera liknande verksamheter i Arjeplog. Högsäsongen för fjällturismen är januari till maj men campingen har öppet året runt. Familjen driver också en livsmedelsbutik som är öppen alla dagar utom två och en skoterverkstad.
– Detta kan få stora konsekvenser inte bara för oss utan också för andra som är beroende av turismen. Butiken och verkstaden stängs, det kommer att köpas färre skotrar, bensinmacken hotas för att ingen köper bensin längre och andra kommuner som Arvidsjaur kommer också att drabbas, säger Johan Sandlund.
Det som hänt är att Boverket för några år sedan gjorde en ny tolkning av vad som ska räknas som en byggnad. Enligt Arjeplogs kommun faller spiketälten, eller förgårdar, under den nya tolkningen och ska därmed stå på ett visst avstånd från varandra för att klara brandsäkerhetskraven.
Gästerna får högre kostnader
Ett spiketält fyller samma funktion som ett förtält som sätts upp i direkt anslutning till husvagnars dörröppningar. Men så här långt norrut fungerar det inte med vanlig tältduk utan det handlar om mindre uppvärmda träbyggnader så att det går att torka kläder och skor när det råder vinterkyla.
Camp Polcirkeln menar att den nya regeltolkningen kommer att göra att företaget får färre enheter att hyra ut och att kunderna får högre kostnader.
– Våra gäster kan behöva betala tre-fyra gånger högre hyra för att täcka in våra ökande kostnader och det är inte så säkert de går med på det. Allt annat har ju också blivit dyrare som bensin, elpriser och räntor, säger Johan Sandlund.
Britta Flinkfeldt (S), ordförande för miljö- bygg- och räddningsnämnden, understryker att inga beslut ännu fattats av kommunen.
– En del har tolkat det som att kommunen bestämt si och så men så är det inte. Vi tänker ta god tid på oss och prata med berörda parter innan vi återkommer till om vi ska ha något lokalt förtydligande eller om det som står i lagen eller om eventuellt detaljplaner räcker, säger hon till TN.
Tror inte tjänstemännen förstått verkligheten
Britta Flinkfeldt menar att kommunen som myndighet måste följa reglerna.
– Men plan- och bygglagen är inte en oförsonlig lag utan det finns utrymme för lösningar så länge brandskyddet är tillgodosett. Alla inlandskommuner med campingar tittar på de här nya reglerna. Vi har sammankallat näringsidkarna till ett möte efter sommaren då vi ska resonera vidare, säger hon.
Camp Polcirkeln vill helst se att kommunens representanter besöker campingplatserna för att bilda sig en bättre uppfattning om verksamheterna.
– Det här är så märkligt. Jag tror inte att tjänstemännen har förstått hur verkligheten ser ut i vår kommun. Vi har inte en chans att få ihop det ekonomiskt med de nya reglerna, säger Johan Sandlund till TN.