DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Momsmonstret kostar företagen 14 miljarder – de minsta betalar mest

Företagens momshantering blir alltmer komplex och kostar 14 miljarder kronor om året, där de minsta företagen betalar mest. Nu vill arbetsgivarna se en förenklingsrevolution på skatteområdet, rapporterar Dagens Industri.

Kostnaderna för momsbeskattning har ökat med 25 procent sedan Tillväxtverket kartlade frågan för 20 år sedan. Enligt en studie som konsultföretaget Trinovo gjort hamnar nästan hälften av kostnaderna hos bolag med 1–4 anställda.

”Det pratas mycket om skattesatser på moms, men de stora problemen ligger inte där utan problemet är momsundantagen och begränsningar att göra momsavdrag”, säger Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, till Dagens Industri.

”Reglerna är så krångliga att det innebär låsningar i systemet och får effekter som att företag väljer bort miljöbilar eller inte kan hyra ut tomma lokaler till exempelvis skolor och förskolor då dessa inte är momspliktiga. Istället får barnen vistas i baracker”, säger hon.

Oscar Brissle, nationalekonom på Svenskt Näringsliv, säger i podden Skattefrågan att momsregelverket är så pass komplext att många företag förlorar mer på att försöka reda ut när man får göra avdrag på momsbeskattningen än vad de tjänar på att göra avdragen i sig.

– Det är framför allt hanteringen av ingående moms som kostar mycket tid och pengar för företagen, och som är väldigt komplex, säger han.

DI: Momsmonstret kostar företagen 14 miljarder kronor

Podden Skattefrågan: Christian Rutz från konsultföretaget Trinovo, som gjort undersökningen, och Svenskt Näringslivs ekonom Oscar Brissle, berättar om vad det är som gör momsen så krånglig och kostnadskrävande.

SN: Förstudie - Företagens kostnader för att hantera momslagstiftning