DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nytt turkiskt krav kan försvåra för Sverige

Turkiet vill fortsätta förhandla om EU-medlemskap om landet ska släppa in Sverige i Nato, enligt president Erdogan. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

Politik (TT)

Det nya kravet från Turkiets president kan försvåra Sveriges väg in i Nato ytterligare.

Men Natos generalssekreterare Jens Stoltenberg upprepar att Sverige redan uppfyllt alla krav.

Stoltenberg uttalar sig i samband med en pressträff tillsammans med Litauens president Gitanas Nauseda i Vilnius.

– Det är fortfarande möjligt att nå ett positivt beslut om Sveriges medlemskap här i Vilnius, men vi har inga garantier, säger Stoltenberg.

Erodogan gjorde sitt nya kravutspel strax innan hans plan skulle lyfta från Ankara till Natotoppmötet i Vilnius.

I det tv-sända framträdandet säger Erdogan att Turkiet stödjer Sveriges ansökan om Nato-medlemskap – om EU återupptar de frysta förhandlingarna om att låta Turkiet gå med i unionen.

– Först: Öppna vägen för Turkiets medlemskap i Europeiska unionen och sedan kommer vi att öppna för Sverige, liksom vi gjorde för Finland, säger den turkiske presidenten.

"Uppstår tvivel"

Natos generalsekreterare Stoltenberg påpekar att Sverige och Turkiet slöt ett avtal i Madrid förra sommaren, med en specifik kravlista för att Turkiet skulle säga ja till svenskt Natomedlemskap. Och den listan är uppfylld, betonar Stoltenberg.

Han tillägger att det nu är dags att ta hänsyn till alla andra Natoländers säkerhetsintressen och alla de som vill säga ja till Sverige så fort som möjligt.

Även Litauens president uttalar sig.

– Det är viktigt att det inte kommer nya krav när kraven på listan är uppfyllda. För annars uppstår tvivel om ifall målet kan nås, säger Nauseda.

Den tyske förbundskanslern, Olaf Scholz, sa till reportrar i Berlin under måndagen att Sveriges Nato-ansökan inte har med Turkiets anbud om EU-medlemskap att göra:

– Sverige uppfyller alla krav för Nato-medlemskap. Den andra frågan är en som inte är kopplad till den och det är därför jag inte tycker att det ska ses som en sammankopplad fråga.

Tar tid

EU lade medlemskapsförhandlingarna med Turkiet på is till följd av kuppförsöket i Turkiet 2016 och dess efterspel. Att få igång förhandlingarna igen är ingenting som Nato råder över, och inte heller Sverige ensamt.

Det är dock oklart exakt vad Erdogan menar med sitt krav. Om han menar att EU-förhandlingarna faktiskt måste återupptas innan Turkiet ratificerar den svenska Natoansökan så kommer det att ta tid.

Statsminister Ulf Kristersson (M) får inom kort möjlighet att få Erdogans nya krav klarlagt för sig. Han ska möta Erdogan i Vilnius sent i eftermiddag, tillsammans med Stoltenberg. Själva Natotoppmötet inleds först i morgon.

Den svenska regeringen hoppas att under dessa dagar få ett positivt besked om att Turkiet tänker ratificera det svenska Natomedlemskapet.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT