BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Trots fällande dom – företagare får stå för notan

Bild: Docksta Sko

Docksta Sko utsattes för flera stölder. Men trots en fällande dom blev rättsprocessen en förlustaffär i både tid och energi. ”I slutändan får vi inte ut någonting av att polisanmäla. Lusten att driva företag minskar drastiskt av sånt här”, säger vd Lisa Edin till TN.

Docksta Sko är nyligen fyllda 100 år. Det klassiska svenska hantverksföretaget är en av få kvarvarande skofabriker i Sverige; belägen i Docksta utanför Örnsköldsvik, med tillhörande butik. Sedan 2015 äger paret Andreas och Lisa Edin företaget, med Lisa som vd.

– Det är ett ganska genuint hantverksföretag där vi helt enkelt tillverkar skor i vår egen fabrik där på höga kusten. Historiskt har vår största kund varit Försvarsmakten som köpt marschkängor och pjäxor, men idag är vi nog mest kända för våra slippers.

Efter årsskiftet slås portarna upp till 1 600 kvadratmeter ny fabrik dit de åtta anställda plus ett par nyrekryteringar flyttar. Hälften av personalstyrkan består av folk utomlands ifrån då det är svårt att hitta folk som är vana att jobba med händerna i Sverige.

– Vi har svårt att hitta personal med kompetens, så vi har rekryterat från utlandet, både i flyktingströmmarna som har kommit och andra som flyttat hit och som har haft lång erfarenhet av skotillverkning, säger Lisa Edin.

”Det blir en stor kostnad för alla skattebetalare som får stå notan för rättsapparaten”

Trots att butiken är belägen på en ort med 370 invånare är Docksta Sko, som många andra handelsbutiker, utsatta för brott. Under våren 2022 upptäcktes några äldre kvinnor med att med jämna mellanrum stjäla skor från butiken. Till slut lyckades Lisa Edin fånga brotten på film vilket ledde till polisanmälan, förhör och till sist vittna i tingsrätten.

En av Docksta Skos mest klassiska modeller Bild: Pressbild

Resultatet? Cirka 20 000 kronor i bara rättegångskostnader som skattebetalare får betala till offentliga försvarare för de åtalade. Därtill tillkommer kostnader för domare, nämndemän och åklagare. För Docksta Sko kostar det mängder med förlorad arbetstid och stulna produkter, inget skadestånd och skärrad personal. De åtalade dömdes till skyddstillsyn.

– I slutändan får vi inte ut någonting av att polisanmäla. Advokater är de som får fakturera och tjänar på att vi anmäler det här och det känns som att det bara blir en stor kostnad för oss, som egentligen är offret i det här. Och det blir en stor kostnad för alla skattebetalare som får stå notan för rättsapparaten. Jag känner att det är bättre att strunta i att anmäla så att våra skattemedel får gå till skolan istället. Det behövs en översyn av hela rättssystemet anser jag. Det här fungerar inte, säger Lisa Edin.

– Personalen som var inblandad i det här tycker att det har varit jättejobbigt. De känner sig både kränkta, lurade och vi har lagt ner timmar på att prata om det här efteråt i form av anmälningar, gå igenom kameramaterial och bearbetning, säger hon.

Kontaktade själv de misstänkta

Hon förklarar att rättsprocessen krävde energi och tog mycket tid med dubbla förhörsomgångar. Det uteblivna skadeståndet beror på att Docksta fick tillbaka stöldgodset efter att Lisa Edin själv kontaktat de misstänkta, när hon såg att de hade lagt ut skorna till försäljning på Facebook. Att sakerna var använda och inte kunde säljas på nytt spelade ingen roll.

– Det resulterar i att man känner ”fan jag orkar inte”. Varför ska jag liksom mata systemet? Varför ska de här försvarsadvokaterna få sitta och fakturera när vi bara förlorar på det? frågar hon sig.

– Det jag tycker är farligast i det här är att företag slutar anmäla brott för att det kostar oss mer än det ger. Det väldigt farlig väg att man känner att rättssystemet inte kan hjälpa oss i de här fallen.

57 procent av alla företag som utsätts för brott väljer att inte polisanmäla. Källa: Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Svenskt Näringslivs företagarpanel, där 12 500 företag tillfrågades under april och maj, visar att mer än hälften av alla företag som utsätts för brott väljer att inte polisanmäla.

– I stället gör man som jag gjorde. Man söker upp de själva och konfronterar dem. Jag tycker egentligen inte det är en bra metod, det borde vara polisens sak att utreda dem men det händer inget.

– Jag har sagt att jag ska fortsätta att polisanmäla, men jag kan nog säga att jag inte kommer orka det i längden för det tar för mycket tid och energi av en. Arbetsglädjen och lusten att driva och utveckla företag minskar drastiskt av sånt här. Det tror jag att de flesta företagare känner, säger Lisa Edin.