KRIGET I UKRAINA
Experter: Liten risk för ny svensk prischock
Ukraina (TT)
Efter beskedet om att Ryssland stoppar spannmålsavtalet väcks farhågor om att priserna på mat ska rusa igen. Men ekonomer tonar ner riskerna för ny prischock i Sverige.
Både Ukraina och Ryssland är stora globala exportörer av produkter som vete, korn och solrosolja. När Ryssland invaderade Ukraina förra året stoppades export från viktiga ukrainska hamnar som Odessa, Juzjne och Tjornomorsk.
Det förvärrade den globala livsmedelskrisen i världen och spannmålspriserna, även i Sverige, sköt i höjden.
I augusti 2022 slöts ett spannmålsavtal mellan länderna – som Ryssland nu meddelat att man inte tänker förlänga.
Ingen ny prischock
Men Rysslands besked innebär inte att svenska livsmedelspriser kommer att öka lika mycket som efter krigsutbrottet, framhåller Torbjörn Jansson, docent i nationalekonomi vid Agrifood Economics Centre vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
I Sverige är prisöverföringen på råvaror, såsom spannmål, till livsmedel i butiken ganska svag, påpekar Torbjörn Jansson. Dels sker den med viss eftersläpning och dels består det mesta som konsumenterna köper, rent ekonomiskt, av annat än råvaror.
– På en limpa är kanske bara tre-fyra kronor spannmål medan det mesta av priset kommer från till exempel energi, transporter och löner.
– Det finns ingen direkt anledning till att tro att det ska bli någon prischock i Sverige.
"Allvarligt läge"
Enligt Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF, handlar det om ett allvarligt läge när spannmålsavtalet – som är viktigt för den globala livsmedelsförsörjningen – ställs på kant. Om det inte blir något nytt avtal kommer det att ta tid för Ukraina att hitta nya transportkanaler, vilket kommer att påverka prissättningen av spannmål.
Men det kommer inte att bli samma priseffekt som vid krigsutbrottet, framhåller även han. Då påverkades spannmålspriserna även av att energi- och gödselmedelspriserna rusade.
– Det läget har vi inte nu på samma sätt, nu är energipriserna och gödselmedelspriserna tillbaka på mer anständiga nivåer, säger Lars-Erik Lundkvist.
– Däremot kan marknadspriser påverkas av en oro som inträder när avtalet inte förlängs och produkter riskerar att inte komma ut i sina normala handelskanaler.
Jenny Martorell/TT