DEN DIGITALA UTVECKLINGEN
Mobilfri trend: Därför njuter vi mer utan luren
Teknik (TT)
En konsert helt utan mobiler – en dröm eller en pina? Allt fler världsartister kräver att publiken låser in sina telefoner i ett fodral.
– Om någon börjar filma tar det bort en del av upplevelsen, säger Mia Ljungberg Nevado, representant för bolaget som tillverkar fodralet.
Privat har hon infört "mobildetox" och vill inspirera fler att lägga bort luren.
I sängen, i duschen och vid matbordet. För många av oss är mobilen en ständig följeslagare – oavsett vad vi gör eller var vi befinner oss.
Samtidigt som vi är mer uppkopplade än någonsin kräver allt fler världsartister att konsertpubliken lägger bort sina telefoner. Bland dem finns Madonna, Ed Sheeran, Bruno Mars och Billie Eilish. Även Bob Dylan krävde vid sina Sverigekonserter i höstas att alla telefoner skulle låsas in för en bättre upplevelse, men sannolikt även för att ha ensamrätt på bilder och filmer från konserten.
Men hur får man publiken att släppa telefonen? Ett sätt är att använda ett specialdesignat fodral som bara kan öppnas vid speciella upplåsningszoner. Bakom fodralet – som även används av ståuppkomiker som inte vill ha sina framträdanden tillgängliga på nätet och i omkring 1 500 skolor världen över – står det amerikanska företaget Yondr som grundades 2014 av entreprenören Graham Dugoni.
Enligt bolaget är den mobilfria trenden tydlig i musikbranschen.
– Vi har många anhängare i artistvärlden eftersom artisterna upplever det väldigt annorlunda att göra en konsert om alla använder sina telefoner. Det skapar en vägg mellan artisten och konserten, berättar Mia Ljungberg Nevado, som representerar Yondr i Skandinavien.
– Det är förstås också störande för de få som inte använder sina mobiler. Om en telefon ringer eller om någon börjar filma tar det bort en del av upplevelsen.
Skapar distraktion
Bilden av att vår upplevelse kan påverkas om vi ser en konsert via mobilens skärm delas av Sissela Nutley, författare och hjärnforskare som är kopplad till Karolinska institutet.
– Det mobilerna i det tillfället gör är att skapa en distraktion från att ta in upplevelsen här och nu. Det blir ytterligare en sak vi ska fokusera på. Fångar vi rätt grejer på skärmen, hur ser det ut, är det skärpa och rätt inzoomat? säger hon.
– Allt det här tar av vår tankemässiga bandbredd och stör vårt arbetsminne. Då har vi inte lika stor möjlighet att fokusera och uppleva det som vi kanske var där för.
Inom socialvetenskapen talar man om "technoference", en sammansättning av ”technology” och ”interference”, teknik och störning. Det syftar på att tekniken kommer emellan och stör vår närhet till varandra och våra relationer. Det gör att vi upplever relationens kvalitet som sämre, enligt Nutley.
– Vår koncentration blir störd bara av att mobilen ligger framför oss. Tittar man på relationsbiten ser man att vi kommer ihåg mindre av samtalen om det ligger en mobil på bordet och vi tycker att personen som vi pratar med är mindre pålitlig.
Triggar gamla drivkrafter
Men varför är det så svårt att hålla fingrarna borta från mobilen – trots att vi ser vår favoritartist framträda, äter en efterlängtad middag med vänner eller redan borde ha gått och lagt oss för att orka upp till jobbet nästa morgon?
Enligt Nutley beror det på att vi har jobbat in vanor där vi får känslomässiga belöningar via telefonen.
– Det gör att vi känner oss smått beroende av att hela tiden ha den nära. Det triggar gamla drivkrafter i hjärnan som hör till det limbiska systemet, strukturer vi delar med reptildjur och dinosaurierna som levde för 150 miljoner år sedan. Det handlar om nyfikenhet, rädslor och sökande efter belöningar. Allt det får vi numera i de här gratisapparna.
Kväver obehag
En av våra viktigaste drivkrafter är att känna oss socialt ihopkopplade och att hålla koll på om vi får social bekräftelse. Vi vill underhålla vår sociala status genom att kolla om någon hört av sig eller hålla oss ajour med omvärlden. Dessutom kväver mobilen effektivt obehagskänslor som tristess eller jobbiga tankar, enligt Nutley.
Hon menar att ingen annan enskild innovation har bidragit till så stora beteendemässiga förändringar hos oss som den smarta telefonen.
– Det har påverkat vår sömn, vårt stillasittande, vår möjlighet till fokus – och det är ju för att den är tillgänglig hela tiden. Vi hade inte så här stora effekter när exempelvis tv:n kom, för vi kunde inte ta med den överallt.
Fyra timmar om dagen
I Mia Ljungberg Nevados fall var det när hon bodde i Hamptons utanför New York som hon lade märke till att många tycktes mer intresserade av att ta den perfekta bilden till sociala medier än av tillställningarna de var på.
Insikten fick henne att grunda Lookup, en rörelse som vill inspirera människor att stänga av mobilerna och vara mer närvarande. Den har hon fortsatt driva även efter att familjen flyttade till Sverige under pandemiåret 2020.
Enligt Ljungberg Nevado använder en vuxen person sin telefon i snitt fyra timmar per dag till saker som inte är arbetsrelaterade.
– Det är två hela månader om året. Om jag kan få de här personerna att en eller två dagar äta en måltid med sin familj eller sina vänner utan mobil, gå en mobilfri promenad eller inte börja dagen med sin telefon, så är jag glad.
Har "mobildetox"
Själv har hon förändrat sina mobilvanor. När hon reser låser hon in telefonen på hotellet de första 24 timmarna på en ny plats, för att vara mer uppmärksam på sin omgivning.
Hon har också infört "mobildetox" varje vecka, där hon är bortkopplad i ett dygn från fredag till lördag.
– Om jag tar samma morgonpromenad på söndagen med min telefon stannar jag och fotar. Jag älskar att fota, men jag är inte lika pigg och närvarande som när jag är utan min telefon.
Smyger in i sovrummet
Hennes råd till den som vill minska mobilanvändandet är att våga släppa konceptet om att ständigt vara tillgänglig, att stå emot impulsen att ta upp telefonen när man exempelvis sitter på bussen.
– Det går av gammal vana även för mig. Jag sätter ibland ett gummiband runt min telefon för att påminna mig, "behöver du verkligen ta upp den just nu?" Jag kämpar med det också.
Ljungberg Nevado betonar att hon inte är emot smarta telefoner, men hoppas att vi kommer reflektera mer kring hur vi använder dem. Att världsartister uppmanar publiken att lägga bort mobilerna tror hon kan inspirera fler att göra det även i vardagen.
– Vi har nog alla sett hur telefonen smyger in i sovrummet eller till och med i duschen, för det finns människor som inte ens kan vara borta från den då. Jag tror vi börjar inse att den definitivt gjort våra liv mycket lättare, men att vi måste lägga undan den ibland.
Marielle Theander Olsson/TT
Fakta
– Skippa multitasking – gör en sak i taget. Om du läser tidningen, äter eller umgås med vänner, fokusera på det och lägg undan telefonen.
– Släpp uppfattningen om att du ständigt måste vara tillgänglig – våga stänga av telefonen eller lämna den hemma då och då.
– Ha inte med telefonen vid matbordet eller i sovrummet. "Låt den inte vara det sista du ser innan du går och lägger dig eller det första du ser på morgonen", säger Mia Ljungberg Nevado.
– Utmana dig själv att inte ta upp telefonen nästa gång du sitter på en buss, på en flygplats eller på en restaurang. Se dig omkring, prata med en främling, eller plocka upp en bok eller tidning i stället.
– Planera in en regelbunden "telefondetox", exempelvis ett dygn varje vecka där du inte är uppkopplad.
Källa: Mia Ljungberg Nevado/Lookup