DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Global kamp om halvledarna

Halvledartillverkning vid en fabrik i Peking. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

USA (TT)

Flera länder vill satsa på inhemsk produktion för att komma tillrätta med den globala halvledarbristen.

Den globala halvledarbristen har ställt till problem för bland annat bilindustrin och elektroniktillverkning.

USA:s senat vill satsa 52 miljarder dollar, motsvarande 430 miljarder kronor, på produktion av och forskning om halvledare i USA de kommande fem åren, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer, rapporterar Reuters.

USA har de senaste decennierna blivit omsprungna av asiatiska konkurrenter och andelen som tillverkas i USA har minskat från 37 procent 1990 till omkring 12 procent i dag.

Även Japan uppges vara på gång med en satsning. Enligt tidningen Nikkei vill regeringen investera 200 miljarder yen, motsvarande 15,2 miljarder kronor, för att hjälpa den lokala industrin för att få fart på tillverkningen av avancerade halvledare. I planerna finns också idéer om att bjuda in amerikanska tillverkare att investera i Japan för att tillsamman stärka leverantörskedjan.

Sydkorea presenterade förra veckan planer på att utöka sin halvledarindustri, genom investeringar från bland annat Samsung på totalt på 510 biljoner won, ungefär 3 700 miljarder kronor, och stöd från regeringen i form av möjligheten för högre skatteavdrag för storbolagen för forskning och utveckling, enligt Nikkei Asia.

Taiwanesiska Samsungkonkurrenten TSMC har tidigare meddelat att man vill spendera motsvarande 100 miljarder dollar de kommande tre åren för att utöka sin fabrikskapacitet.

Även Kina har utökat sina satsningar på halvledare, bland annat sedan USA under Donald Trump begränsat exporten av komponenter till företag som Huawei.

Gustav Sjöholm/TT