DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Regeringen ger klartecken för etableringsjobb – ”En viktig pusselbit”

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl Bild: Duygu Getiren/TT

Efter år av väntan ger regeringen nu klartecken för att införa etableringsjobb. 2,4 miljarder öronmärks i budgeten för genomförandet. ”Det är en viktig pusselbit för att minska utanförskapet och bygga arbetsmarknaden stark”, säger Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.

Regeringen ger klartecken för etableringsjobb. ”En viktig pusselbit för att minska utanförskapet och bygga arbetsmarknaden stark”, säger Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv.

Etableringsjobb innebär att nyanlända och långtidsarbetslösa ska äntra arbetsmarknaden genom att arbetstagaren får en del av lönen från arbetsgivaren och resten som ersättning från staten under max två års tid, därefter ska normala löner gälla för den anställde.

2,4 miljarder öronmärks i budgeten för genomförandet.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) beskriver etableringsjobben som en enorm möjlighet till riktiga jobb.

– Jag hoppas att det blir en brygga som minskar långtidsarbetslösheten, ökar friheten för människor och stärker Sveriges välstånd, säger han till DN.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) under en pressträff. Bild: Christine Olsson/TT

Att arbetsmarknadens parter ligger bakom förslaget garanterar kvaliteten, enligt Johan Pehrson.

– Det som återstår är att de tecknar avtal för respektive bransch. När det är på plats så kör vi, säger han till DN.

Svenskt Näringsliv: En win-win-situation

Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, välkomnar beslutet.

– Vi har väntat på detta besked, det är en viktig pusselbit för att minska utanförskapet och bygga arbetsmarknaden stark.

– Vi ser i våra mätningar att arbetsgivare är intresserade av att anställa etableringsjobbare. 68 procent av företagen kan tänka sig att använda sig av etableringsjobb i någon utsträckning, varav knappt tre av tio tror sig använda det i mycket/ganska stor utsträckning, säger han.

Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, och Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen under pressträff om etableringsjobb. Bild: Claudio Bresciani/TT

På frågan om det är tillräckligt med pengar betonar Mattias Dahl att det är ett första viktigt steg.

– Kostnaden för utanförskapet är stor och om vi kan få fler människor som står långt från arbetsmarknaden att få in en fot så är det en win-win-situation.

DN: Regeringen ger grönt ljus för etableringsjobb