PRIVATEKONOMI

Så påverkas din plånbok av höstbudgeten

Det är mörka moln över många familjers ekonomi just nu. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT

Ekonomi (TT)

Regeringens budgetsatsningar har liten betydelse för hushållens plånböcker.

Hela budgeten är inte känd, men räkna heller inte med några avgörande besked de närmaste dagarna.

– Det låter som det är många plånboksåtgärder men det kommer inte fylla på kassan tillräckligt mycket, säger Américo Fernández på SEB.

På onsdag släpps regeringens budgetförslag i sin helhet. Precis som brukligt har dock en rad förändringar redan avslöjats, där vissa från regeringshåll lyfts fram som en viktig hjälp för hushåll som kämpar med högt inflationstryck, stigande räntor och som konsekvens av dessa två – minskad köpkraft.

Hittills har det handlat om förstärkt jobbskatteavdrag och pausad höjning av brytpunkten för statlig inkomstskatt. Till det kommer bland annat sänkt skatt för pensionärer, utökat rotavdrag och lägre skatt på drivmedel. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har dock varit tydlig, "läget är problematiskt" och budgeten behöver "vara återhållsam".

– Jag skriver under på problembilden och att man inte vill elda på för mycket så att inflationen drivs på. Det är därför vi får breda åtgärder och inte lika mycket i plånboken, säger Américo Fernández, privatekonom hos SEB.

– Man har kommit med en del förslag. Men det finns mer som man behöver göra för att jag ska tycka att man satsar på hushållen, säger Swedbanks sparekonom Arturo Arques och påpekar att brukligt är att hushållen får en femtedel till tredjedel av hela reformutrymmet.

Saknas åtgärder

Båda två är eniga om att det saknas åtgärder för de målgrupper som kanske är mest utsatta i nuvarande ekonomiskt bistra tider. Américo Fernández lyfter exempelvis ett bostadstillägg för pensionärer.

– Det är ett inkomstprövat stöd och du säkerställer att det går till de pensionärer som har det allra tuffast. Ett annat är underhållsstöd för ensamstående. Det är två åtgärder som skulle träffa rätt och dessutom inte kosta speciellt mycket.

– Vill man stötta de som har det tuffast bör man titta på bostadsbidrag och bostadstillägg. En annan sak, men som inte har riktigt samma träffsäkerhet, är att höja barnbidraget som inte har höjts på många år. Men det är en dyr åtgärd, så det är en reform som kostar mycket och inte bara går till de mest behövande, säger Arturo Arques.

Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll har för TT:s del gjort beräkningar på skatteförändringseffekter på olika typhushåll. För en familj med två vuxna och två barn blir förändringen 800 kronor medan till exempel ett pensionärspar får 500 kronor i skillnad.

Skillnaden – en hushållsost

– Sällan eller aldrig har köpkraften fallit så mycket för så många. Ska man stötta hushållen nu, då ska man titta på skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare och höjda reseavdrag för den som är beroende av bil, säger Arturo Argues.

Américo Fernández påpekar samtidigt att till exempel den sänkta drivmedelsskatten inte kommer att få speciellt stor betydelse för exempelvis en barnfamilj som kör 1 500 mil om år.

– Sänkningen skulle motsvara 140–150 kronor lägre drivmedelsutgifter varje månad. Det är inte mycket pengar för en barnfamilj och skulle väl räcka till en hushållsost och ett mjölkpaket.

– Det låter som det är många plånboksåtgärder, men det kommer inte fylla på kassan tillräckligt mycket.

Tobias Österberg/TT

Fakta

Det införs en paus när det gäller den årliga höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt. I praktiken innebär det att gränsen för när privatpersoner ska börja betala statlig inkomstskatt ska gå vid en inkomst på 51 000 kronor i månaden i stället för 57 000 som var tänkt utifrån inflationen.

I höstens budget finns också förslag på ett nytt jobbskatteavdrag. I regeringens räkneexempel på en familj bestående av en polis och en sjuksköterska ska förslaget innebära en sänkt skatt med 14 000 kronor per år. Kostnaden för reformen bedöms till elva miljarder kronor.

Rotavdraget ska samtidigt förändras och höjas med 25 000 kronor från 50 000 till 75 000 kronor.

Skatten sänks på bensin och diesel. Förslaget innebär en skattesänkning på bensin med 1:64 kronor per liter 2024. För diesel blir sänkningen samtidigt 43 öre.

Utöver det ska även en skrotningspremie införas tillfälligt för den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor och i stället leasar eller köper en elbil.

Pensionärer föreslås få sänkt skatt. Detta innebär att en person med pension på 25 000 kronor i månaden får 3 400 kronor mer i plånboken per år. Hälften av lättnaden är dock indexering som sker automatiskt.

Skatten på snus sänks vilket innebär att en dosa snus blir tre kronor billigare. Däremot höjs skatten på cigaretter vilket betyder att ett paket blir fyra kronor dyrare.