DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Rapport: Så påverkas svenska städer av ökat distansarbete

Utsikt över Solna med Mall of Scandinavia och Friends Arena Bild: Photographer Michael Folmer

Efter pandemin kommer nog många att fortsätta med distansarbete. Men förutsättningarna skiljer sig stort mellan olika län, kommuner och stadskärnor, enligt en ny WSP-rapport.

80 procent av Sveriges potentiella distansarbetare finns i landets större städer och storstadskommuner, enligt en ny rapport från analys- och teknikkonsultbolaget WSP.

– Det är flera kommuner och aktörer som kommer behöva tänka om när befolkningens rörelsemönster trycks ut från stadskärnor och de större städerna, exempelvis storstadskommuner där många kontors- och galleriasatsningar gjorts. Samtidigt finns det småstadskommuner och förorter som nu vädrar morgonluft och kan räkna med ett uppsving för handel och restauranger, säger Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP, i ett pressmeddelande.

Minst potentiella distansarbetare finns i Degerfors med tolv procent och flest i Solna kommun där 56 procent av arbetsstyrkan kan arbeta på distans.

Av totalt 4,6 miljoner arbetstagare i Sverige har runt 1,3 miljoner möjlighet att arbeta på distans, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av hela arbetsmarknaden.

Pressmeddelande: Större städer mest ”drabbade” av distansarbete – så påverkas svenska kommuner

Rapport: Ökat distansarbete – så påverkas svenska städer och kommuner