DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"
FN (TT)
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York
Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna.
Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.
– Nej, vi var på samma middag men hade inte möjlighet att prata, säger Tobias Billström till TT om sin turkiske kollega.
Däremot fick Billström chansen att växla några ord med sin ungerske motsvarighet Péter Szijjártó. Han skrev nyligen ett varnande brev till Billström om ett fyra år gammalt videoklipp från UR som börjat cirkulera i ungerska medier igen, ett klipp om ungersk demokrati på nedgång. Enligt Szijjártó kan spridningen av sådana påståenden påverka Sveriges väg till Nato.
Träffade Ungern
Men enligt Billström var lägesrapporten från Ungern samma som tidigare i New York.
– Han bekräftade att Ungern inte kommer att vara sist ut att ratificera Sverige, säger Billström.
Och Billström har ännu ingen anledning att tro att Turkiet inte skulle inleda processen för ratificering i oktober, när det turkiska parlamentet öppnar igen.
Tobias Billström säger att han mött och samtalat med ett trettiotal företrädare för muslimska länder och organisationer under dagarna i New York.
Varit värdefulla
– Det har varit värdefulla möten och den här intensiva diplomatin gör ju också skillnad. Jag har i samtalen lyft fram att regeringen tar avstånd från islamofobiska manifestationer och att enskilda individers handlingar inte är representativa för vare sig stat eller majoritetsbefolkningen i Sverige, säger Billström.
Ett av de första mötena var med den islamiska samarbetsorganisationens OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha, som har en stående inbjudan att komma till Sverige.
Billström ägnade en betydande del av sitt anförande inför generalförsamlingen åt koranbränningar i Sverige, de skarpa reaktionerna på dem och villkoren för muslimer i Sverige. Han talade om bränningarna som respektlösa.
Skändningar
– Dessa skändningar utförs av extremister och provokatörer som vill så split mellan muslimer och icke-muslimer, sade Billström och tillade att dessa provokatörer inte ska få vinna.
– Genom åren har Sverige tagit emot ett stort antal muslimer och har strävat till att integrera dem och deras barn i samhället, sade Billström.
Han framhöll att religions-, mötes- yttrande- och demonstrationsfrihet är grundlagsfästa rättigheter i Sverige. Och de friheterna har tjänat Sverige väl, bidragit till sammanhållning och gjort Sverige till ett fritt och öppet land.
Men Billström nämnde också att regeringen har inlett ett arbete med att se över ordningslagen som reglerar polisens möjligheter att säga nej till möten.
Även om muslimska företrädare enligt Billström är måna om relationen till Sverige och uppfattar att Sverige tar deras kritik om kränkande bränningar på allvar återstår mycket arbete.
– Att vi har samtal är ett sätt att långsiktigt återställa, eller snarare reparera den skada på Sverigebilden som har uppkommit. Men det finns ingen quickfix för detta.
Lars Larsson/TT