ARBETSKRAFTSINVANDRING
Svenskt Näringsliv: Regeringen utmanar vår modell
Lönegolvet för arbetskraftsinvandring är ett experiment förenat med stora risker. Regeringen borde hålla sig borta från svensk lönebildning. Det skriver Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson på DN Debatt.
Minimilönen på 27 360 som införs den första november, ett första steg mot kravet på att tjäna en medianlön på drygt 34 000 kronor, kommer att påverka många branscher, menar Karin Johansson.
”Den stora majoriteten kollektivavtal har lägstalöner som ligger under denna gräns. 80 procent av restaurang- och köksbiträden, 80 procent av lokalvårdare, var tredje kock och kallskänka, var tredje lagerarbetare, var femte byggnads- och anläggningsarbetare, mer än var tionde grundskollärare, tjänar mindre än så. Det kommer att ta tid att utvärdera de fulla konsekvenserna av detta lönebildningsexperiment”, skriver hon.
Karin Johansson menar att lönegolvet kommer slå hårt mot Sveriges tillväxt.
”Arbetskraftsinvandringen är en vinstaffär för Sverige, som gav 43 miljarder kronor i ökad bnp och 14 miljarder kronor i skatteintäkter 2022. Lönegolvet kommer att kraftigt minska denna vinst.”
DN Debatt. ”Regeringens lönegolv är ett oansvarigt experiment”