KRITIKEN MOT HYRESREGLERINGEN
Ledare: Nu finns tillfället att reformera hyressättningen
”Fri hyressättning i nyproduktion är den kanske enskilt viktigaste reformen för att få ordning på Sveriges planekonomiska och korrupta hyresmarknad”, skriver Peter Wennblad på SvD:s ledarsida.
Det finns dessutom redan ett förslag från utredningen som presenterades 2021, menar han.
”SD har tidigare sagt nej till fri hyressättning, ett ställningstagande som sannolikt bottnat mer i skrämselkampanjer från den så kallade Hyresgästföreningen än i partiets politiska värderingar och egna analys. Detta är ett tillfälle regeringspartierna måste ta vara på”, skriver Peter Wennblad på SvD:s ledarsida.
Kanske inte åt alla, men i alla fall mycket snabbare.
Kanske inte åt alla, men i alla fall mycket snabbare. Foto: Bertil Ericson/TT
Fri hyressättning i nyproduktion är den kanske enskilt viktigaste reformen för att få ordning på Sveriges planekonomiska och korrupta hyresmarknad – och det finns ett färdigt förslag.
Peter Wennblad
Publicerad 2023-11-27
Följ skribent Sluta följa
Stäng
Dela artikeln:
Här har ni en reform som går snabbt
Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.
Politisk förändring tar tid, och det frustrerar regeringen. Många av de brådskande reformer Tidöpartierna vill genomföra, måste först idisslas i den malande apparaten av direktivskrivande, utredande, remissrundor och propositionsförfattande.
Men en angelägen reform ligger i stort sett redan klar att klubba. Detta eftersom den motvilligt utreddes redan av den rödgröna regeringen. Utredningen om fri hyressättning i nyproducerade bostäder, som Centerpartiet lyckades få inskriven i Januariöverenskommelsen, ledde sommaren 2021 till och med till regeringskris och Stefan Löfvens tillfälliga fall från statsministerposten.
2023 är regeringen tack och lov en annan. Under den senaste veckan har dessutom Sverigedemokraterna signalerat att de är beredda att förhandla i frågan (Altinget 21/11). SD har tidigare sagt nej till fri hyressättning, ett ställningstagande som sannolikt bottnat mer i skrämselkampanjer från den så kallade Hyresgästföreningen än i partiets politiska värderingar och egna analys. Detta är ett tillfälle regeringspartierna måste ta vara på.
Detta är ett tillfälle regeringspartierna måste ta vara på. Fri hyressättning i nyproduktion är den kanske enskilt viktigaste reformen för att få ordning på Sveriges planekonomiska och korrupta hyresmarknad.
Det finns dessutom redan ett förslag från utredningen som presenterades 2021, skriver han.
Förslagen i den utredning som presenterades sommaren 2021 är dessutom väl genomarbetade, inte minst när det gäller hur boende ska skyddas mot höga och oförutsägbara hyresförändringar.
Hyran vid inflyttning ska fritt kunna överenskommas direkt mellan fastighetsägare och boende. Efter inflyttning föreslås däremot ett starkt konsumentskydd. Precis som det fungerar i alla länder som tillämpar fri hyressättning – och de är många.
Bland annat vårt grannland Finland. Efter att hyresregleringen fasades ut under 1990-talet har köer och handel med svarta kontrakt blivit sällsynta fenomen. ”Sverige är den bästa garantin för att våra politiker inte kommer att gå tillbaka till det gamla”, som vd:n för ett finländskt fastighetsbolag uttryckte det i ett reportage om hur Finland nollade sina bostadsköer (Tidningen Näringslivet 4/5-22).
Att en borgerlig regering nu kan möjliggöra Centerpartiets mest omhuldade reform borde också ge det sistnämnda partiet en tankeställare. Förändring går fortare och blir mindre frustrerande om man sätter sakpolitik framför positionering.
Peter Wennblad
https://www.svd.se/a/veoJWj/regeringen-maste-infora-fri-hyressattning-i-nyproduktion