KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Rekordvarmt 2023 – och det blir värre
Klimat (TT)
Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai.
Rapporten från WMO bekräftar farhågorna om att 2023 kommer att bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes. Mätdata fram till den sista oktober visar att medeltemperaturen globalt ligger 1,4 grader över förindustriell tid.
– Nivåerna av växthusgaser är rekordhöga, den globala temperaturen är rekordhög, havsnivåerna är rekordhöga och isarna vid Antarktis är rekordsmå. Det är en öronbedövande kakafoni av slagna rekord, säger WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas vid en pressträff.
Juli rekordvarmt
Juli i år var den enskilt varmaste månaden sedan mätningarna inleddes. Och det ser ut som att världen måste förbereda sig på ännu högre temperaturer. Enligt WMO-rapporten kommer 2024 med största sannolikhet att bli ännu varmare eftersom väderfenomenet El Niño fortsätter att leda till uppvärmning.
Dessutom har extrema väderhändelser orsakat omfattande katastrofer för människor och natur på många platser under året.
I rapporten konstateras att koldioxidnivåerna är 50 procent högre än under förindustriell tid vilket bidrar till att värmen stannar kvar i atmosfären. Eftersom koldioxiden stannar kvar blir konsekvensen att temperaturen kommer att fortsätta att stiga under många år framöver.
– Brasilien är ett exempel där torkan och avskogning har gjort att områden nu avger koldioxid istället för att vara kolsänkor, säger Petteri Taalas.
Men det finns också några ljuspunkter, bland annat att investeringar i förnybar energi har ökat globalt.
Borde ge rysningar
– Värmerekorden borde skicka rysningar längs ryggraden på alla världens ledare, säger FN:s generalsekreterare António Guterres i en film som släpps tillsammans med rapporten.
Några exempel som nämns i rapporten är att hastigheten på havsnivåhöjningen mellan 2013 och 2022 är dubbelt så hög som mellan 1993 och 2002.
De tre främsta växthusgaserna – koldioxid, metan och kväveoxid – nådde rekordnivåer under 2022 som är det senaste året med tillförlitliga mätningar. Men, konstaterar rapportförfattarna, lokala mätningar visar att utsläppen fortsätter öka under 2023.
António Guterres uppmanar världens ledare till handling under klimatkonferensen COP28 som nu inleds i Dubai.
– Det finns fortfarande hopp. Vi har en färdplan för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och för att undvika det värsta klimatkaoset. Men världens ledare måste skjuta startskottet på COP28, säger han.
Petra Hedbom/TT