ENERGIPRISERNA

Höga elpriser en "tillfällig" smäll

En köldknäpp får de svenska elpriserna att sticka iväg. Arkivbild på kraftvärmeverket Heleneholm i Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

De högsta elpriserna sedan i februari. Och elimport ända från Frankrike.

Men ingen anledning till oro. Den här vintern kommer inte att bli lika svettig för hushållen som den förra, tror en expert.

– Det höga priset vi ser nu är tillfälligt när det är så här pass kallt, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på elbolaget Bixia.

Kylan är påtaglig och minusgrader noteras i hela landet. Elförbrukningen trycks därmed upp, vilket leder till påfrestningar för elsystemet.

Effekten på elmarknaden är påtaglig. På tisdagen lyfter dagspriset på el till 1,81 kronor per kilowattimme i hela landet, enligt elbörsen Nordpool. För att hitta ett högre dagspris får man gå tillbaka till början av februari.

Men Johan Sigvardsson manar till lugn.

– Temperaturen är 9 grader under det normala, men så kommer det ju inte att vara hela vintern, säger han.

Sverige kan inte möta efterfrågan

Sverige har ett stort importbehov när det är så här kallt. I synnerhet under de så kallade höglasttimmarna på morgonen, enligt Sigvardsson.

– I morgon kommer vi att importera el ända från Frankrike, som går till oss via Tyskland, Nederländerna och Polen, eftersom vi inte har den produktionskapaciteten som behövs för att möta efterfrågan.

– Vi hade en likartad situation under första halvan av december förra året. Då behövde vi, precis som nu, importera el från Europa.

Svenska kraftnät uppger att Sverige sedan måndagsmorgonen importerar el på uppemot 1 000 megawatt (MW).

Ingen repris från förra året

Ett uppressat elpris framkallar kanske oroande minnen från förra årets rekorddyra vinter för många hushåll. Men enligt Johan Sigvardsson är det föga troligt med en repris.

– Vi har betydligt starkare energibalans och bättre resurser den här vintern än förra, säger han och tillägger:

– En viktig skillnad är att de tyska priserna är lägre nu. Det beror på flera faktorer, bland annat att gaspriserna där har gått ned. Det hänger också ihop med konjunkturen. Industrin i Europa går inte direkt på högvarv nu.

Joakim Hugert Lundberg/TT