BROTTSBEKÄMPNINGEN

Vässar kampen mot arbetslivskriminalitet - nio tunga aktörer ombord

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L). Bild: Christine Olsson/TT

Arbetslivskriminalitet ställer till med stora problem i samhället. Nu svarar regeringen med att skicka fram nio myndigheter som ska samarbeta för att möta utvecklingen. ”Vi är fast beslutna att knäcka den kriminella ekonomin”, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i ett pressmeddelande.

Totalt nio myndigheter har fått ett förlängt uppdrag av regeringen att samverka mot arbetlivskriminalitet. Arbetslivskriminalitet kan enligt regeringen leda till allvarliga samhällsproblem, och just samverkan mellan myndigheter har visat sig vara ett bra sätt att angripa problemet. Mer konkret ska myndigheterna utveckla arbetet vid de regionala center som upprättats för att underlätta samarbetet med varandra.

– Regeringen prioriterar arbetet mot arbetslivskriminalitet, som i sina allvarligaste former kan röra sig om ren människohandel och människoexploatering och ofta är en inkomstkälla för den kriminella ekonomin. Vi har nu sju center mot arbetslivskriminalitet på plats och ser till att myndigheternas viktiga samarbete där fortsätter. Vi är fast beslutna att genom denna och andra åtgärder knäcka den kriminella ekonomin, säger jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg i en kommentar.

De medverkande myndigheterna är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten.

Pressmeddelande: Nio myndigheter fortsätter att samverka mot arbetslivskriminalitet