ELKRISEN

Nödlösningen: Svenska kraftnät upphandlar fossila kraftverk

Oljekraftverket Karlshamnsverket handlas upp av Svenska kraftnät för mothandel vid sidan av uppdraget i effektreserven. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenska kraftnät upphandlar Karlshamnsverket, Ryaverket och Tekniska verken för mothandel under några år framöver.

Tidningen Näringslivet har i många artiklar beskrivit det svaga elsystem som råder i södra Sverige och hur Svenska kraftnät upphandlar fossil mothandel för att öka överföringskapaciteten.

– En fördel är att om Svenska kraftnät kontrakterar lite fler verk för mothandel och i effektreserven i södra Sverige vågar man släppa på lite mer från norr till söder eftersom de då vet att de kan balansera upp systemet med mer kraft om det skulle bli problem, sa Mats Nilsson till TN förra veckan.

Ett rationellt beslut givet bristen på planerbar el i det nedrustade systemet, menar han.

Nu står det klart att stamnätsoperatören skrivit nya avtal med tre aktörer som gäller från nu och ett antal år framöver. Syftet med upphandlingen är att bidra till att uppfylla EU-kravet på att erbjuda marknaden minst 70 procent av tillgänglig kapacitet.

”Att nå 70 procent är utmanande då vissa elflöden som uppkommer av utfallet från dagen före-marknaden inte är optimerade efter transmissionsnätets uppbyggnad”, skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

”Behöver vara minst 45 megawatt”

Under sommaren har Svenska kraftnät haft marknadsdialoger med ett 10-tal intressenter varav sex ”prekvalificerade sig” och fyra i slutänden valde att lämna in anbud till upphandling.

”Anläggningarna behöver vara anslutna söder om ”snitt 3” och volymen vara minst 45 megawatt för att anläggningarna ska kunna ge något reellt tillskott vid kapacitetsberäkningen”, skriver Svenska kraftnät.

Upphandlingen resulterade i avtal med tre aktörer som kan bidra med olja, fossilgas samt i viss mån biobränsle.

Göteborg Energi AB gällande Rya Kraftvärmeverk och Rya Värmepumpar. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 205 MW från oktober till april och 150 MW under resterande del av året. Givet att det finns förutsättningar kan Göteborg Energi erbjuda större volymer från de upphandlade anläggningarna. Avtalet sträcker sig från den 1 december 2023 till den 31 december 2025 med en option om förlängning med ett år.

Sydkraft Thermal Power AB gällande Karlshamnsverket. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 96 MW från mitten av november till mitten av mars på grund av nuvarande Effektreservsavtal, och 315 MW under resterande del av året. Avtalet sträcker sig från den 5 december 2023 till den 15 november 2025.

Tekniska verken i Linköping AB gällande Gärstad Gaskombianläggning, och Kraftvärmeverket P2G3. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 47,5 MW från november till april. Avtalet sträcker sig från den 20 december 2023 till den 31 oktober 2026 med en option om förlängning med ett år i taget fram till den 30 april 2030.

Med ”tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym” menas den effekt som leverantören kan garantera minst 85 procent av tiden.