DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Regeringens krav: Arbetslösa måste flytta

Nu kräver regeringen mer av Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Flytta dit jobben finns. Nu kräver regeringen att Arbetsförmedlingen gör mer för att få arbetslösa att söka jobb där de finns.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) vill öka den geografiska rörligheten hos dem som söker jobb.

– Vi har en situation i Norrbotten och Västerbotten med stora behov av arbetskraft, säger han, och syftar på de stora industrietableringarna i norr.

Men företagen har svårt att hitta folk. Samtidigt går över 400 000 personer arbetslösa.

Kritik mot Arbetsförmedlingen

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har tidigare i år kritiserat Arbetsförmedlingen för att inte ha gjort tillräckligt för att få folk att flytta till jobben berättar han. Därför skärper nu regeringen kraven på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen behöver förbättra arbetet med platsförslag och anvisningar, förklarar Johan Pehrson. I regleringsbrevet för 2024, som styr myndighetens arbete, sägs nu att Arbetsförmedlingen måste göra mer, och att regeringen också kommer att följa upp hur det går.

– Vi trycker på i regleringsbrevet.

Han utesluter inte att det kan behövas andra regeländringar.

Frågan är dock hur flyttarna ska kunna ske då det är så stor bostadsbrist på orter som fått stora industrietableringar.

Byggandet kommer i gång igen

I exempelvis Skellefteå är det mycket svårt att hitta en bostad. Johan Pehrson förklarar att det byggs mycket på de nya industriorterna, även om byggandet nu stannat av på grund av inflationen och räntorna.

– Nu är det tufft, men Konjunkturinstitutet sa nyligen att det blir lättare. Då kommer byggplanerna att sätta i gång igen.

– Det här är ett långsiktigt arbete. Skellefteå har sagt att kommunen ska växa med 1 000 personer per år, och Luleå samma sak. Man kan inte flytta 50 000 på en gång, säger Johan Pehrson.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

En sökande som får arbetslöshetsersättning ska aktivt söka lämpliga arbeten och vidga sitt geografiska och yrkesmässiga sökområde i takt med att arbetslösheten fortgår.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har dock inte Arbetsförmedlingen gjort tillräckligt angående detta.

IAF riktade i mars i år allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att myndigheten inte följer aktuella bestämmelser vad gäller lämpligt arbete och sökområde och för att Arbetsförmedlingen brister i att underrätta arbetslöshetskassorna när den sökande inte vidgar sitt geografiska eller yrkesmässiga sökområde.

Källa: IAF