DEN SVENSKA INTEGRATIONEN

Så skapar succéföretaget jobb och integration – drar in miljoner till staten

”Ofta har personen i fråga varit arbetslös länge. Då går Arbetsförmedlingen in med ett bidrag i ett eller två år. Under tiden lär vi upp dem i sömnad och nya maskiner. Till slut blir de en vanlig anställd utan bidrag”, säger Göran Svensk. Bild: Pressbild

På Lindevalls i Östersund är tio av 30 medarbetare födda i ett annat land. Efter praktik får i stort sett alla en tillsvidareanställning på företag – en win-win för alla. ”Vi drar in uppåt 300 000 kronor per anställd till staten”, säger vd Göran Svensk.

Lindevalls har arbetat med textil industri sedan 1965. I dag ägnar de sig i huvudsak åt tillskärning och sömnad, men även åt tapetsering och HF-svetsning, vilket resulterar i allt ifrån väskor och åkmadrasser till tandläkarstolar och operationsmadrasser. Trangia, Synsam och Husqvarna hör till kunderna, även om försvarsindustrin är den enskilt största, följt av vårdsektorn.

– Vård- och försvarsindustrin har gett oss en stabil och mångsidig plattform för tillväxt, säger Göran Svensk, företagets vd.

Lindevalls var ett av de företag som gynnades av pandemin. Med en ökad efterfrågan på skyddsutrustning inom vården ökade omsättningen med 70 procent från 2020 till 2021. Vid det brutna räkenskapsåret i april 2024 siktar de på en omsättning på 32 miljoner kronor, vilket i så fall innebär en tredubbling på sex år.

– Sedan har andra hemskheter, som kriget i Ukraina och att världens militär rustar upp, tagit med sig oss. Nu ser det ut att bli rekord igen, säger Göran Svensk.

Möjligheter till praktik och anställning

Lindevalls har visat sig framstående när det gäller integration och ger möjligheter till praktik och anställning för personer med utländsk bakgrund. Av de 30 anställda är i dag tio personer födda utomlands.

– Ofta har personen i fråga varit arbetslös länge. Då går Arbetsförmedlingen in med ett bidrag i ett eller två år. Under tiden lär vi upp dem i sömnad och nya maskiner. Till slut blir de en vanlig anställd utan bidrag, säger Göran Svensk och fortsätter:

– Samtidigt tar vi bara in personer på de områden där vi har en tillväxt. Vi vill inte hamna där vi måste skicka ut någon efter praktiken.

Han påtalar betydelsen av de svenskfödda medarbetarnas öppna sinne.

– Det bygger på ett lärande på plats och det hade inte varit möjligt utan duktiga anställda som har en öppen syn.

Gynnar staten

Göran Svensk menar att upplägget faktiskt gynnar staten.

– Vi drar in uppåt 300 000 kronor per anställd till staten, i stället för att de går på bidrag. Dessutom får de en skattebetalande anställd utan bidrag efter periodens slut, säger han

Göran Svensk konstaterar att företagets rutiner skapar integration på riktigt. Hos Lindevalls får medarbetarna ett sammanhang och en chans att bidra.

– Jag drivs inte bara av att tjäna pengar. Det är minst lika viktigt att bidra till samhället. Tacksammare medarbetare hittar man inte. Vi tar även in svenskfödda som har svårt att komma in på arbetsmarknaden av olika anledningar, säger han.

Han har bara positiva saker att säga om Arbetsförmedlingen.

– Arbetsförmedlingen är klockren. De tar snabba beslut och lätta att få tag på och har varit ett jättebra stöd.

Men ett problem som företaget har är bristen på sömmerskor i Östersund där Lindevalls ligger.

– Det skulle vara bra med en yrkesutbildning i sömnad i Östersund, säger Göran Svensk.

Trots utmaningar med stigande räntor och en osäker omvärld är Göran Svensk optimistiskt inställd. Han siktar på en fortsatt tillväxtresa för Lindevalls.

– Vi har inga gasellambitioner, men jag tror att vi blir en gasell under det här året. Jag har full tillförsikt för fortsatt tillväxt, främst tack vare försvarsindustrin. Jag hoppas att vi omsätter 50–60 miljoner om fem år. En dubbling är ett fint mål.