RASET I STENUNGSUND
Efter skredet: E6 kan öppna igen i höst
Olyckor (TT)
Det stora skredet flyttade delar av E6 uppemot 50 meter. Men redan i höst kan vägen öppna för trafik igen, hoppas Trafikverket.
– Senast till årsskiftet ska E6 vara helt återställd, säger projektledaren Daniel Svensson.
Skredet, vid E6 i höjd med Stenungsund, inträffade natten mellan den 22 och 23 september förra året.
Flera bilar och lastbilar samt en buss drabbades i skredet, som orsakade stora skador i landskapet. Tre personer skadades lindrigt.
Sedan dess har området varit avstängt och trafiken omledd. Tanken är dock att E6 ska kunna öppna igen under hösten.
– Vi har haft stor osäkerhet i det här området, det är ett stort skred. Så vi har fortfarande viss osäkerhet kvar, säger Daniel Svensson, projektchef för återuppbyggnaden av vägen.
– Men vi ser att vi bör kunna öppna för trafik mellan tidig höst och årsskiftet. Till årsskiftet ska den vara helt återställd.
Lastbilar kvar
Sedan i höstas har ett intensivt arbete pågått för att först säkra upp området och sedan förbereda för att återställa motorvägen.
– Vi har flyttat på ungefär 30 000 ton schaktmassor och kört bort ungefär 8 000 ton asfalt, säger Daniel Svensson.
Fortfarande finns bland annat några lastbilar som drabbades i skredet kvar i området.
Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, beskrev i höstas skadorna på motorvägen som att "en pulsåder gått av".
Han välkomnar Trafikverkets besked.
– Det här har påverkat kommunen oerhört mycket. Så det var ett jätteviktigt besked att få, säger Olof Lundberg.
Misstänkt brott
Vad som orsakade skredet är fortfarande under utredning, dels av Statens haverikommission, dels pågår en brottsutredning.
Enligt utredningsledaren Alexander Hurtig kommer haverikommissionens slutrapport tidigast i höst. Troligen dröjer det dock till de första månaderna nästa år.
– Det är svårt att säga när vi har alla svar, vissa geotekniska undersökningar måste till exempel göras över tid, säger han.
– Vår ambition är alltid att bli klara så fort som möjligt, helst inom 12 månader från händelsen. Men det finns uppenbara risker att det löper längre än så.
Skredet är rubricerat som misstänkt grov allmänfarlig vårdslöshet.
Ett eventuellt åtalsbeslut kommer troligen först efter haverikommissionens slutrapport, enligt chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson.
– I allt väsentligt är det samma status som under hösten. Förundersökningen pågår, men det är ännu ingen som är delgiven misstanke, säger han.
Jens Bornemann/TT