Skiftet – Indien hetare för svenska företag

Faktorer som digitalisering, ung befolkning och satsningar på infrastruktur – som här i Mumbai – gör Indien till ett attraktivt land för investerare och entreprenörer. Arkivbild. Bild: Rajanish Kakade/AP/TT

Ekonomi (TT)

Ett skifte anas på världsmarknaden. Investerare och företag tvekar inför Kinas hackande ekonomi. Fler blickar vänds i stället mot en annan asiatisk jätte – Indien.

Världens femte största ekonomi pekas av finansinstitut ut som ett ledande tillväxtland de kommande åren. Internationella valutafonden (IMF) spår ett BNP-lyft på 6,5 procent i år.

– Indien har kommit upp i värdekedjan och utvecklas väldigt snabbt, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

På den amerikanska fondmarknaden hade fonder med indiska aktier rekordinflöden under det sista kvartalet 2023, enligt Bloomberg. Samtidigt hade de fyra största Kinafonderna ett totalt utflöde på nära 800 miljoner dollar.

"Jättepotential i Indien"

För Sverige märks en ökad export av varor till Indien, plus 35 procent mellan 2019 och 2022. Även om volymerna är mycket större för Kina är exporten dit kvar på ungefär samma nivå som före pandemin.

– Man ska komma ihåg att det är lättare att öka från en lägre nivå, men det är ändå ett tecken, säger Patrik Tingvall, chefsekonom vid Kommerskollegium.

– Det finns jättepotential i Indien som handelspartner.

Bakom ligger bland annat infrastruktursatsningar, digitalisering, en ung befolkning, relativt stabil politisk situation och det geopolitiska läget.

Västerländsk försiktighet

Patrik Tingvall lyfter en dämpad tillväxt och politisk och handelsrelaterad oro som problem för Kina.

– Osäkerheten om vad som gäller hämmar både investeringar och handel, säger han.

– Från västerländskt håll finns det en försiktighet i hur långt man kan gå, samtidigt som Kina vill bli mer oberoende både teknologiskt och handels- och försörjningsmässigt. Då blir det intressant att titta på Indien. De har god tillväxttakt och en jättestor ekonomi som inte är lika exploaterad.

Fler svenska företag

Antalet svenska företag i Indien ökade förra året till 260 med över 100 etableringar de senaste tolv åren, enligt Business Sweden.

Vad finns det för risker med att investera i Indien?

– Det är inget överhängande, men man är inte helt säker på Indiens positionering i hela det världsekonomiska och geopolitiska spelet. De har även en jättestor utmaning med korruption, säger Lena Sellgren.

Patrik Tingvall betonar Indiens höga tullar, och att EU och Indien ännu inte enats om ett frihandelsavtal.

– Indien har en annan syn på handel och handelspolitik än vad vi har i väst. Delvis skiner det igenom i tullar.

Joakim Magnå/TT

Fakta

Indien och Kina är Sveriges 23:e respektive 11:e största handelspartner på exportsidan.

Till och med november 2023 hade Sverige exporterat varor för nästan 17,2 miljarder kronor till Indien, en uppgång med 11 procent jämfört med samma period året innan. Importen låg under samma period på 10,4 miljarder, en nedgång med 4 procent.

Mellan 2019 (innan pandemin) och 2022 ökade Sveriges varuexport till Indien 35 procent och importen 67 procent.

Till och med november 2023 uppgick exporten av varor till Kina till 70 miljarder kronor, en uppgång på tio procent. Importen låg på drygt 86,1 miljarder, ett tapp på 24 procent.

Mellan 2019 och 2022 var Sveriges varuexport till Kina i stort sett oförändrad medan importen ökade 57 procent.

Källa: Kommerskollegium och SCB